Enkät: Majoritet tror sig kunna påverka genom att rösta

FNB -
Två av tre väljare bedömer att deras röst har en betydelse med tanke på utgången i kommunalvalet, visar en undersökning. En dryg fjärdedel av väljarna anser att deras röst inte spelar någon roll.

Två av tre väljare bedömer att deras röst har en betydelse med tanke på utgången i kommunalvalet, visar en undersökning som Kommunbranschens utvecklingsstiftelse har gjort. Resultatet är ungefär det samma som 2012.

En dryg fjärdedel av väljarna anser däremot att deras röst inte spelar någon roll. Det här tänkesättet är vanligare bland unga. Bland de äldre finns det däremot en större tilltro än genomsnittligt på att man kan påverka genom att rösta.

Lättare att välja parti än kandidat

Två av fem tror att det blir svårt för dem att hitta en lämplig kandidat i valet. Det är framför allt unga och lågutbildade som har problem med kandidatvalet.

Däremot verkar det enklare att välja parti. Nästan 60 procent tycker det är enkelt för dem att välja vilket parti de röstar på.

Undersökningen genomfördes av Kantar TNS.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Missväxt och tyfus spred skräck

NÖDÅREN 1866-1868 Död och elände plågar Finland i slutet av 1860-talet. Under de ödesdigra nödåren dör 270 000 finländare. Men i Finlands historia har nödåren hamnat i skymundan.

Lokalt

Skolan – den osynliga bomben som tickar

I åratal har man åtgärdat skolor först när ­mätningar visat problem med inomhusluften. Nu kämpar kommunerna för att hinna i kapp och förbi problemet.

Opinion

Kommunen, pengarna och vi

KOLUMN "Hösten innebär budgettider i både stat och kommun. Det är nu vi förtroendevalda ska bestämma de ekonomiska ramar som i kombination med investeringsbudgeten kommer att styra arbetet och utvecklingen i våra kommuner framöver", skriver Michaela Esch.

Nyhetsbild
Övriga annonser

Bli ekonomiskt oberoende

ANNONS FRÅN STK FINANS

Många drömmer om att bli ekonomiskt oberoende genom att låta deras kapital jobba för dem, men hur lyckas man egentligen?

Mest läst senaste veckan