Pensionärerna får allt större inflytande

FNB -
Samtidigt som de unga tappar intresset för kommunfullmäktige ökar pensionärernas lust att delta i kommunalpolitiken. De stora åldersgrupperna gör att pensionärernas inflytande ökar.

Ungefär en sjättedel av alla kandidater i det kommande kommunalvalet i april har fyllt 65 år. Andelen har ökat snabbt eftersom endast 6,4 procent av kandidaterna i kommunalvalet 2004 hade fyllt 65 år.

– Andelen pensionärer ökar, de är i gott skick och har både tid och intresse för att ta ställning till olika frågor. De har blivit socialiserade i en värld där kommunalpolitiken uppskattades och var eftertraktad, säger ungdomsforskaren Tomi Kiilakoski.

Så gott som alla i de stora åldersgrupperna som är födda mellan åren 1945–1949 har gått i pension. Det kommer att märkas i de nya kommunfullmäktige. Enligt akademiforskaren Hanna Wass är det ett finskt särdrag att det politiska deltagandet är så högt så långt ut i livet.

Bland dem som har en lägre utbildning svänger valdeltagandet vid 70-års ålder, bland högt utbildade är valdeltagandet nästan 90 procent ännu i 85-årsåldern.

– När så få unga röstar i kommunalvalet och så få ställer upp som kandidater är det solklart att vi får kommunfullmäktige som reflekterar det föråldrande Finland och som politiserar frågor som är viktiga ur deras synvinkel, säger Kiilakoski.

Läs om de ungas valdeltagande.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Missväxt och tyfus spred skräck

NÖDÅREN 1866-1868 Död och elände plågar Finland i slutet av 1860-talet. Under de ödesdigra nödåren dör 270 000 finländare. Men i Finlands historia har nödåren hamnat i skymundan.

Lokalt

Skolan – den osynliga bomben som tickar

I åratal har man åtgärdat skolor först när ­mätningar visat problem med inomhusluften. Nu kämpar kommunerna för att hinna i kapp och förbi problemet.

Opinion

Kommunen, pengarna och vi

KOLUMN "Hösten innebär budgettider i både stat och kommun. Det är nu vi förtroendevalda ska bestämma de ekonomiska ramar som i kombination med investeringsbudgeten kommer att styra arbetet och utvecklingen i våra kommuner framöver", skriver Michaela Esch.

Nyhetsbild
Övriga annonser

Bli ekonomiskt oberoende

ANNONS FRÅN STK FINANS

Många drömmer om att bli ekonomiskt oberoende genom att låta deras kapital jobba för dem, men hur lyckas man egentligen?

Mest läst senaste veckan