NyhetsbildZoom
Så fort snösörjan och isen har putsats bort från gatorna i Vasa börjar gatuunderhållet putsa bort sanden. Foto: Arkiv/Mikael Nybacka

Nu ska snösörjan bort från Vasas gator

Linn Övergaard -
Gatuunderhållet är i full gång på Vasas gator och cykelvägar. Målet är att sanden ska avlägsnas genast när nattfrosten är förbi.

Enligt Björn Gustafsson, arbetsledare för gatuunderhållet, plogar man just nu bort snösörjan och isbildningen bort från gatorna och cykelvägarna.

– Vi har varit i gång sedan tidigt i morse. Vi gör allt vi kan för att så snabbt som möjligt kunna börja avlägsna sanden, säger Gustafsson.

När vägarna tinar upp syns även tjälskadorna. Enligt Gustafsson har man även börjat lappa gropar i vägarna. Stora vattenansamlingar bildas just nu när snön smälter och brunnarna, dikena och marken ännu är frusna och vattnet därför inte absorberas.

– Vi håller på och öppnar brunnar och trummor i diken för full maskin.

Sanden som legat under snötäcket på gatorna kan avlägsnas först när det inte längre är nattfrost.

– Om det inte fryser till ordentligt igen kommer alla gator och cykelvägar i Vasa att vara putsade till första maj. För att förhindra att damm sprids i luften använder vi alltid vatten när sanden avlägsnas och därför måste det vara plusgrader, säger Gustafsson.

Det tar cirka tre till fyra veckor att avlägsna sanden i hela staden. En stadsdel åt gången putsas.

– Sanden avlägsnas först i centrum, sedan följer Brändö och Vasklot. För att vara rättvisa har vi årligen varierat ordningen bland de övriga bostadsområdena, säger Gustafsson.

När snön tas bort, dyker även skräp upp.

– De första sommarjobbarna kommer i början av maj. De börjar sitt arbete med att plocka upp skräp invid huvudvägarna och på cykelvägarna, säger Gustafsson.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan