NyhetsbildZoom
På fredag blir det en ny strejk inom flygbranschen. Foto: Lehtikuva/Roni Rekomaa

Strejk och sympatistrejker på fredag

FNB -
Det blev ingen lösning på tvisten i flygbranschen på onsdagen. Luftfartsunionen IAU förkastade det medlingsbud som lades fram under natten, meddelade riksförlikningsman Minna Helle på riksförlikningsmannens sajt.

Det här betyder att de strejker och sympatistrejker som det varslats om inom flygbranschen genomförs på fredag, säger Juhani Haapasaari, ordförande för IAU
.
Förra fredagen ställde Finnair in ett hundratal flyg eftersom sympatistrejkerna störde markservicen.

Finnairs kommunikationschef Päivyt Tallqvist säger till FNB att anställda inom företag som sköter markservice, avisning, bagage och lastning av flygplan deltog i sympatistrejkerna då.

– Om vi en normal fredag eftermiddag har ungefär 26 grupper som lastar plan så hade vi tack vare chefer och egna anställda sex grupper, förklarar hon hur sympatistrejkerna inverkar.

Finnair följer upp läget och meddelar kunderna om ändringar.

Palta skulle ha godkänt

Arbetsgivarsidan, det vill säga Servicebranschens arbetsgivarförbund Palta, och markservicebolaget Airpro skulle ha godkänt medlingsbudet.

– Förhandlingsläget mellan parterna har varit låst länge och synpunkterna har legat mycket långt från varandra. Det finns inget som tyder på att en snabb lösning skulle vara i sikte, säger Helle.

Arbetet fortsätter enligt henne, men några tidtabeller för nya förhandlingar har inte slagits fast. Helle säger att det just nu inte finns förutsättningar för en fortsatt medling.

– Vi sätter oss vid förhandlingsbordet igen ifall läget förändras. Målet är fortfarande att lösa tvisten så fort som möjligt eftersom de här strejkhoten inom flygbranschen orsakar allvarliga olägenheter och skada för utomstående, säger Helle.

Arbetsgivarsidan besviken

Palta är besviket på att IAU avfärdade medlingsbudet. Palta säger att IAU:s beslut också innebär att tvisten och strejkerna fortsätter.

– I de här förhållandena skulle medlingsbudet ha varit en tillfredsställande kompromiss i en tvist som hållit på länge. Det (medlingsbudet) skulle ha lugnat ner läget och gett parterna en möjlighet att fortsätta utveckla branschen tillsammans, säger Paltas vice vd Tuomas Aarto i ett pressmeddelande.

Palta uppger att medlingsbudet skulle ha inneburit arbetsfred i två år. Tvisten gäller vilket kollektivavtal som ska användas på Airpro. Avtalet i medlingsbudet utgick enligt Palta från ett gällande kollektivavtal som går i linje med konkurrenskraftsavtalet. Det gäller mellan Palta, Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL, löntagarorganisationen Pardia och fackförbundet Pro.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan