Nee – det blev ingen skrällseger för Geert Wilders högerpopulistiska PVV i onsdagens nederländska parlamentsval. PVV kan ändå inte heller ses som en förlorare. Partiet ökade sitt platsantal med fem till 20, medan regerande mitten-högerpartiet tappade nio platser och landade på 33 mandat.Sammantaget var det ändå en avvärjningsseger för regeringskoalitionen och Geert Wilders framgång betydligt mindre än förväntat.

Det fanns de som förutsåg detta och rentav anade ett mönster i vad som ska hända i Europa 2017, de många viktiga valens år i vår världsdel.

Den franska journalisten Pierre Laski, tidigare chefredaktör för tidningen Libération, publicerade i måndags en artikel både i franska L'Obs och på den amerikanska sajten The Daily Beast en artikel där han frågar om vi redan passerat vågtoppen för populismen och diskuterar huruvida Trumps populism tagit kål på den europeiska populismen.

Han citerar Peter Kellner som representerar den amerikanska tankesmedjan Carnegie Endowment for International Peace. Kellner skriver i en rapport från smedjan "i kampen mellan verklighet och populism håller verkligheten på att segra".

Kellner pekar på att brittiska UKIP inte lyckats kapitalisera utfallet i brexitomröstningen vid förra månadens brittiska tilläggsval och att den förväntade segern för populisterna vid det österrikiska presidentvalet i december i fjol uteblev.

Av – bland annat – detta drar Kellner slutsatsen att populisterna inte heller kommer ha lätt att åstadkomma ett segertåg i valen som väntar i Europa. För Hollands del slog Kellners förutsägelse in.

Men Laski varnar ändå för att säga hej innan man är över bäckarna i Frankrike och Tyskland.

Laski balanserar nyanserat mellan förutsägelserna. Han slår fast att det inte ser ut att bli någon europeisk dominoeffekt av Trumps seger i det amerikanska presidentvalet, men att hans tillkortakommanden inte heller skapat någon chockvåg som tagit luften ur den europeiska populismen.

Resultatet i Nederländerna KAN påverka utgången i det franska valet – å andra sidan har opinionsundersökningarna hittills ännu inte gett Marine Le Pen segern.

Också den finska populismforskaren Laura Parkkinen från Åbo universitet är skeptisk till en dominoeffekt åt något håll alls.

På Helsingin Sanomats webbplats (16.3) säger Parkkinen att populismen inte fungerar som en samling dominobrickor.

"Trots att Wilders inte fick det förväntade resultatet kan man inte räkna ut någon", säger Parkkinen.

Wilders kan enligt henne ha tappat det avgörande stödet genom sin distans till väljarna.

Wilders förde inte i någon högre grad ut sin kampanj på gator och torg, utan nöjde sig med att agera på sociala medier trots att massevenemang egentligen hör till populismens natur.

"Om man är populist och bara sitter hemma och twittrar känner sig kanske mannen på gatan aldrig sedd", säger Parkkinen.

Något för övrigt att ta ad notam också av Sannfinländarnas Jussi Halla-aho, som inte ordnade någon presskonferens då han meddelade om sin kandidatur till ordförandeposten utan höll ett anförande på Youtube.

Parkkinen tror inte att Wilders oväntat svaga valresultat rubbar Le Pen i någon högre grad. "Visst var det ett slag för henne, men inte någon dödsstöt. Inte tänker man i det franska presidentvalet på Le Pens utrikesrelationer eller europeiska trender."

Opinionsundersökningarna hittills placerar Le Pen i tätstriden i det franska presidentvalet, men – än så länge – inte i Elyséepalatset.

Å andra sidan förutspådde motsvarande enkäter ett nej till brexit och en seger för Hillary Clinton.

Man ska heller inte tro att populisterna är ur spel trots att själva valsegern uteblir.

De kan påverka politiken också i oppositionsställning och bli tysta bolagsmän till regeringar med svagt stöd i parlamentet och ändå få igenom delar av sin agenda.

Trots att de etablerade partierna i Nederländerna uteslutit regeringssamverkan med PVV försvinner Geert Wilders ingenstans och kan fortsätta egga upp sina anhängare.

Den hoppingivande signalen från Nederländerna är att detta halva nej till populismen gavs med ett mycket högt valdeltagande, 81 procent.