NyhetsbildZoom
Henrik Othman.

Ingen skräll för Wilders

Henrik Othman -
Den hoppingivande signalen från Nederländerna är att detta halva nej till populismen gavs med ett mycket högt valdeltagande, 81 procent.

Nee – det blev ingen skrällseger för Geert Wilders högerpopulistiska PVV i onsdagens nederländska parlamentsval. PVV kan ändå inte heller ses som en förlorare. Partiet ökade sitt platsantal med fem till 20, medan regerande mitten-högerpartiet tappade nio platser och landade på 33 mandat.Sammantaget var det ändå en avvärjningsseger för regeringskoalitionen och Geert Wilders framgång betydligt mindre än förväntat.

Det fanns de som förutsåg detta och rentav anade ett mönster i vad som ska hända i Europa 2017, de många viktiga valens år i vår världsdel.

Den franska journalisten Pierre Laski, tidigare chefredaktör för tidningen Libération, publicerade i måndags en artikel både i franska L'Obs och på den amerikanska sajten The Daily Beast en artikel där han frågar om vi redan passerat vågtoppen för populismen och diskuterar huruvida Trumps populism tagit kål på den europeiska populismen.

Han citerar Peter Kellner som representerar den amerikanska tankesmedjan Carnegie Endowment for International Peace. Kellner skriver i en rapport från smedjan "i kampen mellan verklighet och populism håller verkligheten på att segra".

Kellner pekar på att brittiska UKIP inte lyckats kapitalisera utfallet i brexitomröstningen vid förra månadens brittiska tilläggsval och att den förväntade segern för populisterna vid det österrikiska presidentvalet i december i fjol uteblev.

Av – bland annat – detta drar Kellner slutsatsen att populisterna inte heller kommer ha lätt att åstadkomma ett segertåg i valen som väntar i Europa. För Hollands del slog Kellners förutsägelse in.

Men Laski varnar ändå för att säga hej innan man är över bäckarna i Frankrike och Tyskland.

Laski balanserar nyanserat mellan förutsägelserna. Han slår fast att det inte ser ut att bli någon europeisk dominoeffekt av Trumps seger i det amerikanska presidentvalet, men att hans tillkortakommanden inte heller skapat någon chockvåg som tagit luften ur den europeiska populismen.

Resultatet i Nederländerna KAN påverka utgången i det franska valet – å andra sidan har opinionsundersökningarna hittills ännu inte gett Marine Le Pen segern.

Också den finska populismforskaren Laura Parkkinen från Åbo universitet är skeptisk till en dominoeffekt åt något håll alls.

På Helsingin Sanomats webbplats (16.3) säger Parkkinen att populismen inte fungerar som en samling dominobrickor.

"Trots att Wilders inte fick det förväntade resultatet kan man inte räkna ut någon", säger Parkkinen.

Wilders kan enligt henne ha tappat det avgörande stödet genom sin distans till väljarna.

Wilders förde inte i någon högre grad ut sin kampanj på gator och torg, utan nöjde sig med att agera på sociala medier trots att massevenemang egentligen hör till populismens natur.

"Om man är populist och bara sitter hemma och twittrar känner sig kanske mannen på gatan aldrig sedd", säger Parkkinen.

Något för övrigt att ta ad notam också av Sannfinländarnas Jussi Halla-aho, som inte ordnade någon presskonferens då han meddelade om sin kandidatur till ordförandeposten utan höll ett anförande på Youtube.

Parkkinen tror inte att Wilders oväntat svaga valresultat rubbar Le Pen i någon högre grad. "Visst var det ett slag för henne, men inte någon dödsstöt. Inte tänker man i det franska presidentvalet på Le Pens utrikesrelationer eller europeiska trender."

Opinionsundersökningarna hittills placerar Le Pen i tätstriden i det franska presidentvalet, men – än så länge – inte i Elyséepalatset.

Å andra sidan förutspådde motsvarande enkäter ett nej till brexit och en seger för Hillary Clinton.

Man ska heller inte tro att populisterna är ur spel trots att själva valsegern uteblir.

De kan påverka politiken också i oppositionsställning och bli tysta bolagsmän till regeringar med svagt stöd i parlamentet och ändå få igenom delar av sin agenda.

Trots att de etablerade partierna i Nederländerna uteslutit regeringssamverkan med PVV försvinner Geert Wilders ingenstans och kan fortsätta egga upp sina anhängare.

Den hoppingivande signalen från Nederländerna är att detta halva nej till populismen gavs med ett mycket högt valdeltagande, 81 procent.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Inrikes

Två personer knivhögg sig själva vid riksdagen

Två personer med utländsk bakgrund har knivhuggit sig själva framför riksdagshuset i Helsingfors, säger riksdagshusets säkerhetschef Jukka Savola till FNB.

Nyhetsbild
Lokalt

Nu kommer sommarvärmen

I helgen får Österbotten temperaturer på närmare 20 grader. Det är en glad överraskning efter sommaren som i Vasa bjöd på en enda riktigt varm dag.

Nyhetsbild
Lokalt

Inbrottstjuv misstänks för flera brott

I RÄTTEN En 32-årig man från Vasa åtalas för bland annat grov stöld, narkotikabrott och skadegörelse. Åklagaren yrkar på minst åtta månaders villkorligt fängelse.

Nyhetsbild
Övriga annonser

Bli ekonomiskt oberoende

ANNONS FRÅN STK FINANS

Många drömmer om att bli ekonomiskt oberoende genom att låta deras kapital jobba för dem, men hur lyckas man egentligen?

Mest läst senaste veckan