Både tillväxt och oro på Island

FNB–AFP -
Den isländska ekonomin växer så snabbt att det finns en viss risk för överhettning, uppger centralbankschefen Mar Gudmundsson. Risken för en krasch likt den som inträffade 2008 anses ändå vara låg.

Den isländska ekonomin växte med 7,2 procent förra året – en siffra som tillhör de största i världen. Det är framför allt ökad turism som skapat tillväxten, men även löneökningar, nya investeringar och en byggboom har bidragit.

– Det kan bli en överhettning. Det är därför vi har en förhållandevis sträng monetär policy, säger centralbankschefen.

Kraschen 2008 inträffade i oktober, efter en lång period av snabb tillväxt och överdriven optimism såväl gällande lån som utländska satsningar. Kort innan bankerna gick under hade de sammanlagda åtaganden varit värda mer än tio gånger så mycket som hela Islands bruttonationalprodukt.

Den plötsliga isländska krisen följdes av en djup lågkonjunktur och ett räddningspaket från Internationella valutafonden. Dagens banker har inte alls tagit risker på samma sätt och har knappt någon internationell verksamhet, uppger centralbankschefen.

– Tillväxten som vi ser nu, boomen vi ser, den är inte kreditdriven, säger Mar Gudmundsson.

Isländska centralbanken slog på onsdagen fast att styrräntan ligger kvar på 5,0 procent, men att man ska hålla extra bra koll på inflationen. Den låg på relativt blygsamma 1,9 procent i februari.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan