De deltog i debatten

  • Anna-Maja Henriksson, SFP (Jakobstad), Peter Östman, KD (Larsmo), Laura Ala-Kokko, Gröna (Vasa), Raija Kujanpää, Saml (Vasa), Peter Nygård, Centern (Kristinestad), Micael Westerholm, Sannf (Korsholm), Steven Frostdahl, SDP (Nykarleby) och Stefan Håkans, VF (Korsholm).


– Seinäjoki kommer inte att klara av att ordna vård på svenska oberoende av om det är en eller två svensktalande per skift. Det vet alla som är här i dag och det tror jag de är medvetna om i Helsingfors också. Jag tror att det kommer en lösning och Vasa kommer att vara en del av den, säger Peter Nygård (C) kommunalvalskandidat i Kristinestad.

På torsdagskvällen ordnade Svenska Yle en direktsänd kommunalvalsdebatt i Rewell Center i Vasa. Temat för debatten var social- och hälsovård och då närmare bestämt hur vården kommer att se ut efter den planerade vårdreformen.

Jourreformen och beslutet att lämna Vasa centralsjukhus utan omfattande jour väckte egentligen inte särskilt mycket debatt bland kandidaterna. Ingen, inte ens de som representerar regeringspartierna, tror att Seinäjoki centralsjukhus klarar av att ordna vård på svenska, vilket förutsätts eftersom en del av patienterna som i dag vårdas i Vasa efter reformen troligtvis ska vårdas i Seinäjoki.

– Jag vet inte hur det ska fungera med en svensktalande per skift. Och vad händer om patienten behöver tas in på avdelningen, räcker det med tolk då? Nej, det gör det inte. Men vi har inte fått något konkret svar på detta. Beslutet hade aldrig tagits om Svenska folkpartiet suttit i regeringen, säger Anna-Maja Henriksson (SFP) riksdagsledamot och kommunalvalskandidat i Jakobstad.

Hennes konstaterande rev av dagens största applåder. På plats i Rewell Center fanns också en publik som fick ställa frågor.

Den planerade valfriheten inom vården tog fram en del skillnader mellan kandidaterna. SFP, De gröna och Kristdemokraterna är i princip för valfrihet, men inte enligt det förslag regeringen lagt fram.

– Att inte ha möjlighet att byta vem du vill ha vården av på ett år är inte full valfrihet, säger Peter Östman, ordförande för den kristdemokratiska riksdagsgruppen och kommunalvalskandidat i Larsmo.

Socialdemokraterna och Vänsterförbundet kritiserar valfriheten starkt och menar att den ger de stora vårdbolagen möjlighet att sko sig samtidigt som den ökar ojämlikheten inom vården.

– Man tror att det går att kontrollera marknaden från landskapen, men det går inte, säger Steven Frostdahl (SDP) från Nykarleby.

Enligt Raija Kujanpää (Saml), stadsfullmäktigeledamot och kandidat i Vasa, finns det ännu möjlighet att påverka det slutgiltiga valfrihetsförslaget, eftersom remissrundan ännu pågår.

– Men när det gäller val av valproducent för ett år framåt är jag bakom regeringens förslag.