NyhetsbildZoom
Jussi Hamunen och Jussi Loukiainen försöker tillsammans att sätta Österbotten på kartan som ett spelkluster. Foto: Mikael Nybacka

Österbottens spellabb vill ta världen med storm

Felix Rantschukoff -
West Coast Game Lab är ännu i sin uppstartsfas, men framtidsvisionen är att sätta Österbotten på världskartan som ett spelkluster.

Spelindustrin kan vara en konkurrenskraftig och hård marknad. Närmare 1000 spel laddas upp varje dag och det gör det svårare att sticka ut i mängden. I Vasa tror man att man funnit den rätta formeln för att skapa spel, det handlar om samarbete mellan spelutvecklare.

– Vi är bra på att dela idéer och tips med varandra i Finland. Det är något som brukar chockera spelutvecklare i andra länder. Vi har ingenting att dölja för varandra, tillsammans för vi alla spelindustrin framåt i landet, säger Jussi Loukiainen, projektchef för West Coast Game Lab.


Tanken med labbet är att spelutvecklarna ska vistas i samma korridor för att lyfta spelutvecklingskunnandet. De har redan bjudit in flera föreläsare till labbet för att berätta om de aspekter som gör ett spel lyckat. Det viktigaste är att spelet ska vara underhållande och helst innehålla något originellt, vilket är en utmaning i sig.

– Det är svårt att komma med egna idéer eftersom utbudet är så stort på marknaden. Man måste hitta ett nytt sätt att få kunderna att nappa. Innan spelet lanseras måste man ha en klar målgrupp och fanbas, säger Loukiainen.

West Coast Game Lab vill även täcka en aspekt av spelutvecklingen som ofta glöms bort, att skapa ett varumärke av spelet. Enligt Loukiainen är det ett världsomspännande fenomen.


Lågupplösta så kallade pixelspel har blivit allt populärare. Astalo är ett spelföretag som grundades i Vasa 2016. Företaget, som skapar pixelspel, är ett av företagen som håller till i labbet. Astalo och fem andra spelutvecklarföretag lanserar sina senaste spel till sommaren med hjälp av West Coast Game Lab.

Jussi Hamunen, en av spelutvecklarna på Astalo, har i spelet "Street Heat" försökt kombinera olika perspektiv för att skapa en unik spelupplevelse. Spelet är inspirerat av Hotline Miami, ett brutalt spel i fågelperspektiv där man ska skjuta och slå sig igenom banor. I "Street Heat" kan fyra spelare tävla mot varandra med bilar i neonspäckad stadsmiljö. Spelet erbjuder även spelarna chansen att dyka ner på marknivå med virtuella verklighetsglasögon.

– Man kan inte åka i full hastighet på marken. När man designar spel för virtuell verklighet måste man beakta att miljön inte får röra sig för snabbt jämfört med spelaren. I de fallen kan man bli åksjuk, säger Hamunen.


Enligt Loukiainen kom spelen till den virtuella verklighetsmarknaden för tidigt. Antalet enheter som såldes till konsumenter var för få i förhållande till spelutbudet. Nu hoppas både Loukiainen och Hamunen att tekniken ska komma i kapp.

– Då kan det uppstå en ordentlig marknad där vi kan konkurrera med spel från Österbotten, säger Loukiainen.

Spellabbet finns i Yles lokaler på Abborrvägen i Brändö. 

Österbottniska spellanseringar

  • Flera österbottniska spel lanseras i vår och i sommar:
  • Still Running, en spelstudio som drivs av Santeri Relander, släpper spelet "The Walking Vegetables".
  • Skånerbotten lanserar "Constellation Distantia".
  • Platonic Partnership utger "Lydia".
  • Astalo Games släpper "Street Heat".
  • GamePhase lanserar "Thy Sword".
  • Grove Comp utkommer med "Deranged Rabbits".
  • Nya West Coast Game Lab grundades i samarbete mellan Svenska Yle och Vasa yrkeshögskolas och Vasa universitets tillväxtbolag West Coast Startup.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan