Bluesveteranen James Cotton död

TT-AFP -
Den amerikanske munspelaren och bluesveteranen James Cotton avled av lunginflammation under torsdagen.

Cotton var en av pionjärerna inom bluesmunspelandet och började redan under tidigt 50-tal uppträda med Howlin' Wolf. Sedan har han arbetat med mer eller mindre samtliga av genrens storheter, bland annat B.B. King, Muddy Waters och Johnny Winter. 2006 valdes han in i Blues hall of fame.

Under den första delen av sin karriär var James Cotton en flitig sångare, men när han under 90-talet drabbades av cancer i halsen tvingades han ägna sig helt åt munspelandet. Det fortsatte han göra långt upp i åren, och hans sista album – "Cotton mouth man" – släppte han så sent som 2013.

James Cotton blev 81 år.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan