NyhetsbildZoom
President Donald Trumps påstående om att hans föregångare Barack Obama skulle ha låtit avlyssna hans valhögkvarter är grundlöst, anser den amerikanska senatens underrättelsekommitté. Foto: LK/Saul Loeb

Senatskommitte fann inga tecken på avlyssning

FNB–AFP -
President Donald Trumps påstående om att hans föregångare Barack Obama skulle ha låtit avlyssna hans valhögkvarter är grundlöst, anser den amerikanska senatens underrättelsekommitté.

Kommittén konstaterar i en rapport att den inte kunnat hitta någonting som tyder på avlyssning.

Vita husets talesman Sean Spicer meddelade ändå på torsdagen att Trump håller fast vid sitt påstående. Spicer accepterar inte kommitténs slutsatser.

Spicer hänvisade till Fox News kontroversiella rapport där man låter förstå att Obama skulle ha kringgått USA:s spionageregler genom att be en brittisk underrättelseenhet att avlyssna Trump. Fox presenterade inga bevis till stöd för sin rapport.

Senare på fredagen sade Vita huset att Spicer inte anklagade Storbritannien för att ha spionerat på Trump, utan att han hänvisade till "offentliga rapporter, inte en enskild artikel".

Storbritanniens premiärminister Theresa Mays informatör uppgav också att Vita huset hade lovat att inte upprepa påståendena enligt vilka Storbritanniens underrättelsemyndigheter skulle ha avlyssnat Donald Trump. Enligt den brittiska tidningen

Telegraph har USA officiellt bett om ursäkt för påståendena.

Påståendet om att den brittiska underrättelseenheten GCHQ skulle ha avlyssnat Trump framfördes av Fox News rättsvetenskapliga analytiker Andrew Napolitano. Enligt Fox rapport gick Obama via britterna för att det inte skulle bli några "amerikanska fingeravtryck" av avlyssningen.

En brittisk underrättelserepresentant avfärdade Fox påståenden som skrattretande.

Ex-presidenten Obama har nekat till anklagelserna om att han skulle ha beslutat att avlyssna Trump eller hans kampanjfolk.

Ryan: Ingen avlyssning skedde

Slutsatserna i den amerikanska senatkommitténs rapport presenterades av kommitténs ordförande, den republikanska senatorn Richard Burr.

– I ljuset av den information vi haft tillgång till ser vi inga tecken på att någon instans inom den amerikanska förvaltningen skulle ha iakttagit Trump Tower före eller efter presidentvalet, sade Burr.

Representanthusets republikanska talman Paul Ryan sade på torsdagen att ingen avlyssning av Trump har skett. (FNB–AFP)

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

7 000 tranor drar till sig stor publik

VASA Det gäller att ha tid, tur och tålamod om man vill se en stor tranplog flyga över en på Söderfjärden – och det hela kan vara över på 20 minuter.

Nyhetsbild
Utrikes

Macron presenterade EU-vision för Sipilä

Nästa vecka planerar Frankrikes president Emmanuel Macron att presentera en rad innovativa EU-planer, varav en del kanske skjuts ned genast.

Nyhetsbild
Övriga annonser

Bli ekonomiskt oberoende

ANNONS FRÅN STK FINANS

Många drömmer om att bli ekonomiskt oberoende genom att låta deras kapital jobba för dem, men hur lyckas man egentligen?

Mest läst senaste veckan