NyhetsbildZoom
Foto: Bildbank

Monopol får nya spelfigurer

FNB–TT-Tina Magnergård Bjers -
Monopolspelare världen över tvingas säga farväl till skon, skottkärran och fingerborgen.

Efter en omröstning bland entusiaster i över 100 länder ersätts de av en pingvin, en gummianka och en Tyrannosaurus rex, meddelar speltillverkaren.

Tidningen The New York Times skriver att över 4,3 miljoner röster kommit in i voteringen som varit öppen sedan i januari. Mest populär bland de 64 spelpjäserna – både gamla och nya – blev den skotska terriern, den lilla hunden som haft ett stadigt grepp om spelarna sedan den introducerades på 1950-talet.

Andra trogna följeslagare som blir kvar är den höga hatten, bilen, katten och slagskeppet.

T-rex röt till

Men skon, skottkärran och fingerborgen får kliva av spelplanen.

"Monopolentusiasterna har talat", säger Jonathan Berkowitz, högt uppsatt chef för den amerikanska speltillverkaren Hasbro, i ett pressmeddelande.

"Nästa generation spelpjäser representerar de intressen som våra fans världen över har."

På andra plats i omröstningen kom en nykomling, nämligen dinosaurien Tyrannosaurus rex. Pingvinen och gummiankan var inte fullt lika populära, men tog sig ändå in. Spelen med de nya pjäserna kommer ut i höst.

Lokal aktivism

Enligt The New York Times har den nätbaserade omröstningen om spelpjäserna gett upphov till lokal aktivism på olika platser. Bilpoolbolaget Zipcar ska ha drivit en kampanj för bilen under hashtaggen #SaveTheCar (Rädda bilen).

Likaså har akvariet The New England Aquarium i Boston i USA twittrat bilder på sina pingviner med en uppmuntran om att rösta på just den.

Spelpjäserna har varit föremål för stort intresse alltsedan det kapitalistiska spelet, som går ut på att köpa och bebygga så många gator som möjligt, lanserades 1935.

Till exempel åkte klassikern strykjärnet ut vid en annan omröstning 2013. Enligt Hasbro spelas Monopol nu i 114 länder.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan