NyhetsbildZoom
Anna Jungner-Nordgren. Foto: Vesa Moilanen

Jungner-Nordgren: Våld mot kvinnor en skamfläck

FNB -
De feministiska ljusglimtarna har varit synnerligen få under den här regeringsperioden, sa Svenska kvinnoförbundets ordförande Anna Jungner-Nordgren på förbundets årsmöte i Vasa.

I sitt öppningstal på Kvinnoförbundets årsmöte i Vasa på lördagen kritiserade hon regeringens jämställdhetsprogram för att det saknar ambition, konkreta mål och åtgärder. Regeringen har tydligt visat att jämställdhet inte är en prioritet, sade hon.

– En skamfläck för Finland är våld mot kvinnor. Jag kan inte fatta att vår regering väljer att ha skygglapparna på trots att Finland toppar statistiken över våld mot kvinnor och våld i hemmet i EU. Finland hör till ett av tre EU-länder där andelen kvinnor som utsatts för psykiskt våld av sin nuvarande eller tidigare partner är störst – 53 procent, sade Jungner-Nordgren.

Regeringens satsning på skyddshem, 2 miljoner euro till i finansiering, är otillräcklig då behovet är 40 miljoner och hälften saknas, påpekade hon.

Hon efterlyste åtgärder för en jämnare fördelning av familjeledigheterna då var fjärde pappa inte tar ut en enda dag pappaledighet. Hon gladde sig åt att nya familjeledighetsmodeller presenteras från många håll.

– Jag vill tro att det är momentum för att något ska hända och att vi kommer ett steg på vägen till att båda föräldrarna ska kunna, på lika villkor, kombinera yrkesarbete med att ha barn.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan