Krista Pärmäkoski har varit i bra form under hela längdåkningssäsongen och säkrade på söndagen andraplatsen i världscupen. Hon lyckades hålla norskan Ingvild Flugstad Östberg bakom sig i den sista tävlingen i Quebec i Kanada och säkrade därmed andraplatsen i cupen.

Pärmäkoski inledde säsongen med en plats på prispallen redan under första världscuphelgen i Ruka i november. I VM i Lahtis vann hon silver i skiathlon och brons i stafetten.

Pärmäkoskis cupplacering är den bästa för en finländsk kvinna på nio år. Aino-Kaisa Saarinen kom trea våren 2009. Virpi Kuitunen vann världscupen två år i rad 2007–2008. I fjol var Pärmäkoski fyra i världscupen.

140.000 euro i prispengar

  • Krista Pärmäkoski gjorde en toppsäsong och kom tvåa i världscupen i längdskidåkning.
  • Pärmäkoski fick kliva upp 11 gånger på prispallen, medräknat är enskilda tävlingar och deltävlingar i olika tourer.
  • Under säsongen var Pärmäkoski etta på 10 kilometer i Lillehammers minitour i december. Dessutom var hon tvåa sex gånger och trea fyra gånger.
  • Framgången ledde också till ekonomisk nytta. Pärmäkoski tjänade cirka 142?800 euro till sin idrottarfond.
  • Hon var cupfyra i fjol och tjänade då kring 55?000 euro.
  • I VM i Lahtis vann Pärmäkoski silver i skiathlon och brons i stafetten. VM hör inte till världscupen.


I söndagens 10 kilometer jaktstart med fristil, som avslutade minitouren i Quebec, belade Pärmäkoski femte platsen. Hon startade som sexa i jaktstarten.

Norskan Marit Björgen vann efter att ha spurtslagit landsmaninnan Heidi Weng. Total cupsegern gick ändå till Weng, som vann cupen för första gången i karriären.
Trea i jaktstarten kom svenskan Stina Nilsson.

Av de övriga finländarna kom Kerttu Niskanen 11:a, Laura Mononen 18:e, Saarinen 19:e och Anne Kyllönen 28:a i den sista tävlingen.