NyhetsbildZoom
Krista Pärmäkoski är nästbäst i världscupen den här säsongen. Foto: Martti Kainulainen

Pärmäkoski tvåa i totala världscupen

FNB -
Krista Pärmäkoski spurtade förbi norskan Ingvild Flugstad Österberg och blev femma i söndagens avslutande världscupjaktstart i Quebec. I den totala världscupen blev hon därmed tvåa.

Krista Pärmäkoski har varit i bra form under hela längdåkningssäsongen och säkrade på söndagen andraplatsen i världscupen. Hon lyckades hålla norskan Ingvild Flugstad Östberg bakom sig i den sista tävlingen i Quebec i Kanada och säkrade därmed andraplatsen i cupen.

Pärmäkoski inledde säsongen med en plats på prispallen redan under första världscuphelgen i Ruka i november. I VM i Lahtis vann hon silver i skiathlon och brons i stafetten.

Pärmäkoskis cupplacering är den bästa för en finländsk kvinna på nio år. Aino-Kaisa Saarinen kom trea våren 2009. Virpi Kuitunen vann världscupen två år i rad 2007–2008. I fjol var Pärmäkoski fyra i världscupen.

140.000 euro i prispengar

  • Krista Pärmäkoski gjorde en toppsäsong och kom tvåa i världscupen i längdskidåkning.
  • Pärmäkoski fick kliva upp 11 gånger på prispallen, medräknat är enskilda tävlingar och deltävlingar i olika tourer.
  • Under säsongen var Pärmäkoski etta på 10 kilometer i Lillehammers minitour i december. Dessutom var hon tvåa sex gånger och trea fyra gånger.
  • Framgången ledde också till ekonomisk nytta. Pärmäkoski tjänade cirka 142?800 euro till sin idrottarfond.
  • Hon var cupfyra i fjol och tjänade då kring 55?000 euro.
  • I VM i Lahtis vann Pärmäkoski silver i skiathlon och brons i stafetten. VM hör inte till världscupen.


I söndagens 10 kilometer jaktstart med fristil, som avslutade minitouren i Quebec, belade Pärmäkoski femte platsen. Hon startade som sexa i jaktstarten.

Norskan Marit Björgen vann efter att ha spurtslagit landsmaninnan Heidi Weng. Total cupsegern gick ändå till Weng, som vann cupen för första gången i karriären.
Trea i jaktstarten kom svenskan Stina Nilsson.

Av de övriga finländarna kom Kerttu Niskanen 11:a, Laura Mononen 18:e, Saarinen 19:e och Anne Kyllönen 28:a i den sista tävlingen.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan