NyhetsbildZoom
Livsmedelssäkerhetsverket Evira meddelar att de påbörjat en undersökning om brasilianskt kött som importerats till Finland. Foto: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Evira: Ingen fara att äta på restaurang

FNB -
Konsumenterna behöver inte vara oroliga när de köper kött i butiken eller på restaurangen, säger livsmedelssäkerhetsdirektör Leena Räsänen vid Livsmedelssäkerhetsverket Evira.

De brasilianska myndigheterna meddelade i fredags att tiotals hälsoinspektörer har mutats till att godkänna skämt kött till försäljning.

Räsänen uppger att Evira på måndag börjar utreda importen av kött från Brasilien till Finland.

– Vi ska utreda hur mycket som kommit därifrån och hur det verkliga problemet ser ut i Brasilien – berör det alla möjliga partier eller är det någon begränsad del, säger Räsänen.

De brasilianska myndigheternas undersökningar pågick i två år och visade att kött som farit illa hade sålts i åratal.

– Om det har importerats av det tar vi kontakt med importföretagen så att de effektiverar sin övervakning, säger Räsänen.

Om skämt kött upptäcks återkallas det från marknaden.

– Varje restaurang har säkert för tillfället noggrant kontrollerat kvaliteten på sina råvaror. Det samma gäller i affärerna: de kvalitetsansvariga har sannolikt noggrant kontrollerat att det som finns på hyllorna är tryggt, säger Räsänen.

Räsänen säger att varje köttparti som kommer till Finland har ett intyg på att det kontrollerats för salmonella. Utöver det görs kontroller genom stickprov.

Övervakningen skärps om det uppdagas problem med köttkvaliteten i EU eller andra länder – som nu i Brasilien.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan