Nu ska Finlandsbilden putsas i Sverige och därför kör kulturfonden för Sverige och Finland kör i gång med en mediesatsning. Från och med mars kan svenska journalister ansöka om pengar från fonden för att rapportera från Finland.

– Vi hoppas att stipendierna kan ge nya perspektiv och öka intresset i svensk media för det finländska samhälls- och kulturlivet. De kan bidra till reflektioner kring likheter och olikheter länderna emellan, hur Sverige och Finland bemöter de utmaningar och möjligheter som länderna står inför, säger fondens chef i Stockholm Mats Wallenius.

Med satsningen ska bevakningen av Finland öka både i svensk print, radio, teve, webb och poddcaster. Att Finland i år firar hundra år ansågs vara en bra tidpunkt att köra i gång satsningen som planerats under en längre tid.

– De som i dag är verksamma inom media i Sverige har inte samma självklara referensramar till Finland som äldre kolleger. Behovet av den här typen av stipendier har vuxit fram under årens lopp, säger Wallenius.

Pengar beviljas både för kortare reportageresor, längre arbetsvistelser, analyser och fördjupande reportage och riktar sig till både anställda och frilansande journalister. Den sammanlagda budgeten är cirka 70 000 euro per år.

– Omvärldens intresse för Norden ökar, men våra egna kunskaper om varandra de nordiska länderna emellan är ofta bristfälliga. Det kan bero på tidsbrist och brist på resurser, men också på avsaknaden av kontakter och en uppdaterad bild av våra nordiska länder, säger Wallenius.

Mer information hittas här.