NyhetsbildZoom
Studentskrivningar. Foto: Lehtikuva/Kimmo Mäntylä

Färre än i fjol skriver svenskan i studenten

FNB -
I dag fortsätter studentskrivningarna med det skriftliga provet i det andra inhemska språket. Både de som skriver svenskan och de som skriver finskan är färre i år än i fjol.

1.058 personer har anmält sig till provet i lång svenska, jämfört med över 1.200 förra våren. 6.819 skriver provet i den medellånga lärokursen i svenska, vilket är nästan 400 färre än i fjol våras.

686 är anmälda till provet i lång finska och 199 till medellång. Det är sammanlagt 70 färre än i förra vårens studentskrivningar.

Antalet finskspråkiga som skriver svenska i studentexamen har rasat på tio år. Också de som skriver lång finska är klart färre än för tio år sedan.

Det andra inhemska språket har varit frivilligt i studentexamen sedan 2005.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan