NyhetsbildZoom
Novia i Vasa. Foto: Arkiv/Mikael Nybacka

Novias utexaminerade klarar sig bra

Harald Grönstrand -
Nitton av tjugo utexaminerade från yrkeshögskolan Novia har ett jobb efter studierna. Andelen är större än utexaminerade från andra yrkeshögskolor.

Enligt utbildningsförvaltningens statistik från 2014 är 4,3 procent av Novias utexaminerade arbetslösa ett år efter examen. Medeltalet bland högskolorna i Finland ligger på 9,1 procent, och Novias siffror är de bästa i landet.

Siffrorna visar att yrkeshögskolan sticker ut inom de stora utbildningsområdena, för utexaminerade inom social- och hälsovården var arbetslösheten rekordlåga 0 procent. Man kan jämföra med landets medeltal som är 4,7 procent. Inom teknikområdet var arbetslöshetsgraden bland Novias utexaminerade 2,1 procent, medan landets medeltal var 10 procent.

– Naturligtvis är vi väldigt glada och stolta över de fina siffrorna. Vi tar det här som ett tecken på att vi har god utbildning och att vi lyckats möte de behov som finns inom arbetslivet, säger rektor Örjan Andersson i ett pressutskick.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan