NyhetsbildZoom
Norrmännen är lyckligast i världen, enligt FN-nätverket SDSN:s årliga rapport. Foto: Arkiv

Norrmännen lyckligast i världen

FNB–TT -
Grattis Norge! Norrmännen bor i världens lyckligaste land, enligt FN-nätverket SDSN:s årliga rapport. Finland kommer på femte plats.

Norge petar ner Danmark, som toppat listan i tre av de senaste fyra rapporterna. Artikelförfattarna noterar att den positiva trenden i Norge sker trots sjunkande oljepriser, och att det finns andra saker som påverkar lyckan än hur mycket vi tjänar.

– Det är ett anmärkningsvärt exempel. Genom att investera oljevinsterna i framtida generationers välbefinnande har Norge skyddat sig självt från de skadliga svängningar i ekonomin som många andra oljerika nationer har. Fokus på framtiden före nutiden görs enklare genom höga nivåer av ömsesidigt förtroende, syfte, generositet och gott styre, skriver professor John Helliwell vid University of British Columbia i rapporten.

Norge började på 90-talet investera oljeintäkterna i en framtidsfond, som snabbt vuxit till en av de största i världen.

Sverige hamnar på en tionde plats och är därmed "olyckligast" i Norden, eftersom både Finland och Island kvalar in i topp fem.

De värsta länderna att leva i enligt rapporten är Centralafrikanska republiken, Burundi och Tanzania.

Då är dock inte riktigt hela världen med. Rapportförfattarna har mätt lyckan i 155 länder, med hjälp av kriterier som bnp, medellivslängd och korruption. Årets rapport har fokuserat extra på lycka på arbetsplatsen.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan