NyhetsbildZoom
Polisen har goda erfarenheter från övervakningskamerorna, och vill utvidga kameranätet. Foto: Arkiv/Linus Lindholm

Polisen vill öka antalet kameror

Harald Grönstrand -
Positiva erfarenheter gör att polisen vill öka antalet övervakningskameror i kommunerna. Både Jakobstad och Karleby kan få fler kameror i sommar.

– En övervakningskamera kräver inte en stor satsning i en kommuns budget, och både Jakobstad och Karleby är intresserade av fler kameror, säger överkommissarie Erkki Kerola.

Han berättar att polisen har mycket goda erfarenheter av övervakningskamerorna och att man gärna vill utvidga kameranätet. Polisen förhandlar med Jakobstad för andra året. Både Jakobstad och Karleby kan få fler kameror redan till sommaren.

– Vi har hållit seminarier för de som varit intresserade. Men det är städerna som måste ta initiativ, de står nämligen för kostnaderna att montera kamerorna, säger Kerola.

När en övervakningskamera är installerad och kopplad till polisens övervakningscentral står polisen för resten av kostnaderna.

– Vi har redan några övervakningskameror i Jakobstad. Var de nya ska placeras vet jag inte, det ska vi fundera på tillsammans med staden, säger Kerola.

Övervakningskamerorna som redan finns berättar Kerola att har en förebyggande effekt, men att de också hjälper till vid utryckningar. – Det gör att vi via övervakningscentralen kan hålla oss ajour med hur situationen utvecklas tills en polispatrull är på plats. Det här underlättar vårt arbete mycket, säger Kerola.

Han är ändå medveten om att det finns varierande åsikter om övervakningskamerorna. Men han lyfter fram småorter som ett bra exempel att ha kameror i.

– På mindre orter finns det oftast endast en huvudled som går genom centrum. Om någonting händer kommer gärningsmännen att röra sig längs den vägen, och har vi en övervakningskamera som kan vända sig 60 grader längs den vägen kan vi effektivt bevaka alla som passerar, säger Erkki Kerola.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan