– En övervakningskamera kräver inte en stor satsning i en kommuns budget, och både Jakobstad och Karleby är intresserade av fler kameror, säger överkommissarie Erkki Kerola.

Han berättar att polisen har mycket goda erfarenheter av övervakningskamerorna och att man gärna vill utvidga kameranätet. Polisen förhandlar med Jakobstad för andra året. Både Jakobstad och Karleby kan få fler kameror redan till sommaren.

– Vi har hållit seminarier för de som varit intresserade. Men det är städerna som måste ta initiativ, de står nämligen för kostnaderna att montera kamerorna, säger Kerola.

När en övervakningskamera är installerad och kopplad till polisens övervakningscentral står polisen för resten av kostnaderna.

– Vi har redan några övervakningskameror i Jakobstad. Var de nya ska placeras vet jag inte, det ska vi fundera på tillsammans med staden, säger Kerola.

Övervakningskamerorna som redan finns berättar Kerola att har en förebyggande effekt, men att de också hjälper till vid utryckningar. – Det gör att vi via övervakningscentralen kan hålla oss ajour med hur situationen utvecklas tills en polispatrull är på plats. Det här underlättar vårt arbete mycket, säger Kerola.

Han är ändå medveten om att det finns varierande åsikter om övervakningskamerorna. Men han lyfter fram småorter som ett bra exempel att ha kameror i.

– På mindre orter finns det oftast endast en huvudled som går genom centrum. Om någonting händer kommer gärningsmännen att röra sig längs den vägen, och har vi en övervakningskamera som kan vända sig 60 grader längs den vägen kan vi effektivt bevaka alla som passerar, säger Erkki Kerola.