NyhetsbildZoom
Foto: Lehtikuva/Timo Jaakonaho

Färre och äldre kommunalvalskandidater

FNB -
Vänsterförbundet har tappat flest kandidater i kommunalvalet, visar en utredning som kommunbranschens utvecklingsstiftelse låtit göra. Utredningen visar att Vänsterförbundet tappat flest kandidater både i absoluta och relativa tal. Kandidatmängden är nu en fjärdedel av vad den var 1980.

Också övriga partiet har tappat kandidater. Centern, SDP och Samlingspartiet har tappat ungefär hälften av sina kandidater sedan 1980. SFP och Kristdemokraterna har tappat färre kandidater än de större partierna.

De gröna är det enda riksdagspartiet som utökat sitt kandidatantal.

Som helhet är minskningen från 1980 radikal. I kommunalvalet det året ställde nästan 67 000 kandidater upp, i vår ställer färre än 34 000 upp.

Forskarna beskriver minskningen som betydande men logisk, i och med att kommunerna blivit färre.

Medelåldern stiger

Undersökningen visar också att kandidaterna blir allt äldre. Bland kommunalvalskandidaterna i år har hela 16 procent fyllt 65, medan den här åldersgruppen bara representerade 4 procent av kandidaterna 1996.

Relativt sett är 65-plussarna ändå underrepresenterade då deras andel av befolkningen beaktas.

De unga är klart underrepresenterade i valet. Det är bara 4 procent av kandidaterna som är yngre än 25 år, medan 12 procent hamnar i åldersgruppen 25–34.

Dessutom är de unga latare att rösta än övriga åldersgrupper. I föregående kommunalval var det mindre än en tredjedel av de som inte fyllt 25 som använde sin rösträtt.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan