Trumps domarkandidat frågas ut i senaten

FNB–AFP -
Neil Gorsuch, som kandiderar till en domarpost i USA:s högsta domstol, ska höras av en kommitté i senaten med början i dag.

Gorsuch, 49, är president Donald Trumps förslag till ny domare. Tjänsten har varit obesatt i mer än ett år efter att domaren Antonin Scalia avled. Han var 79 år gammal och hade utnämnts av president Ronald Reagan år 1986. Scalia hörde till de mest hårdföra av de konservativa domarna i högsta domstolen.

Efter Scalias död har det ideologiska styrkeförhållandet i högsta domstolen varit 4–4 mellan konservativa och liberala domare. President Barack Obama försökte utnämna en ny domare i fjol men den republikanskdominerade senaten satte stopp för hans förslag.

Gorsuch är konservativ, och senatorerna är speciellt intresserade av hans åsikter i omstridda frågor som invandring och abort. Flera dagar har reserverats för utfrågningen.

Domarna i högsta domstolen utnämns av presidenten men valet måste också godkännas av senaten.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan