NyhetsbildZoom
"Sote-huset" planeras in mellan Y-huset och parkeringshuset. De två gula punkthusen och det platta R-huset närmast kameran ska rivas. Foto: Linus Lindholm

Österbotten bygger nytt sjukhus

Björn Nyberg -
Nu är det klart. Österbotten bygger en ny sjukhusbyggnad för 130 miljoner euro. Sjukvårdsdistriktets fullmäktige godkände investeringen på måndagen.

Den pågående reformen gör det litet osäkert. Och 130 miljoner euro är mycket att ta i lån, det är tusen euro per österbottning. Men trots en del tvekan godkände Vasa sjukvårdsdistriktets fullmäktige på måndagen det så kallade Sotehuset.

- Det är otroligt osäkert. Men strävan för vårdreformen är att integrera vården. Då är det jättebra att vi har gjort det i god tid, sade Michael Luther (SFP).

Det är integrering Sotehuset handlar om (många i fullmäktige talade om att det borde heta till exempel "Vårdhuset"). Primärvård, specialistvård, socialvård, privat vård, psykiatrisk vård, allt ska finnas i samma, stora byggnad.

Trots att det handlar om en investering på 130 miljoner är det inte egentligen en utbyggnad. Det omfattar 30000 kvadratmeter, men samtidigt försvinner cirka 60000 kvadrat, som rivs eller tas ur bruk.
Förutom integrering och kundorientering ska Sotehuset också ge inbesparingar. På sikt kommer antalet vårdare att minska, dels på grund av effektivering, men också genom den kommande valfriheten i vården.

Sotehuset fick mycket beröm i vårdfullmäktige, men byggbeslutet mötte också motstånd. Tapio Nyysti (C) och Mari Lampinen-Tuomela (Saml) från Laihela ville vänta med beslutet och skicka ärendet tillbaka till styrelsen. Men de förlorade i omröstning.

På SFP-gruppens initiativ skärpte fullmäktige en skrivning om att närservicen ute i landskapet bör tas i beaktande. Det heter nu att planeringen av Sotehuset ska samordnas med behovet av närservice i landskapet.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan