Vasa stad har länge kämpat med att korta köerna till mun- och tandvård. I februari överskreds vårdgarantin med över en månad och Regionförvaltningsverket hotade staden med böter på 250 000 euro. Kötiden har varit cirka sju månader.  

För att korta på köerna inom tandvården startar staden från och med den första april tandvårdsmottagning under helger och söckenhelger mellan klockan 8– 18.

Då patienten bokar en icke-brådskande tid, sätts hen i kö. Patienten får sedan ett meddelande med en tid. – Patienterna i vårdkön sänds en tid per post. Förfarandet pågår så länge att ramarna för vårdgarantin uppnås, säger tf ledande övertandläkare Hanna Kangasmaa.

Just nu är också tandregleringskön lång, cirka fyra år.

– En ändring av verksamhetsmodellen har gjorts för att underlätta situationen. Arbetsfördelningen har ändrats och mer arbetskraft har överförts för att utföra tandreglering. Patienterna kallas sedan turvis från kön, säger Kangasmaa om förändringarna.

Samtidigt som staden utvecklar tandvården sker ändringar inom tandkliniksnätet. Roparnäs tandklinik flyttar från och med den tredje april till Korsnästågets hälsostation på Fräsargatan 2.