NyhetsbildZoom
Väntetiderna i mun- och tandvården i Vasa har länge varit för långa. Nu hoppas man att de ska bli kortare. Foto: Arkiv/Seppo Lammi

Nu ska Vasa få bukt med tandvårdsköerna

Linn Övergaard -
För att uppnå vårdgarantin vidtar Vasa stad nu kraftiga åtgärder för att minska på köerna till tandvården. Från och med april inleder staden mottagning också på helger.

Vasa stad har länge kämpat med att korta köerna till mun- och tandvård. I februari överskreds vårdgarantin med över en månad och Regionförvaltningsverket hotade staden med böter på 250 000 euro. Kötiden har varit cirka sju månader.  

För att korta på köerna inom tandvården startar staden från och med den första april tandvårdsmottagning under helger och söckenhelger mellan klockan 8– 18.

Då patienten bokar en icke-brådskande tid, sätts hen i kö. Patienten får sedan ett meddelande med en tid. – Patienterna i vårdkön sänds en tid per post. Förfarandet pågår så länge att ramarna för vårdgarantin uppnås, säger tf ledande övertandläkare Hanna Kangasmaa.

Just nu är också tandregleringskön lång, cirka fyra år.

– En ändring av verksamhetsmodellen har gjorts för att underlätta situationen. Arbetsfördelningen har ändrats och mer arbetskraft har överförts för att utföra tandreglering. Patienterna kallas sedan turvis från kön, säger Kangasmaa om förändringarna.

Samtidigt som staden utvecklar tandvården sker ändringar inom tandkliniksnätet. Roparnäs tandklinik flyttar från och med den tredje april till Korsnästågets hälsostation på Fräsargatan 2.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan