NyhetsbildZoom
President Donald Trump. Foto: Mandel Ngan

Trumps avlyssningsutspel i fokus i förhör

FNB–TT-Tina Magnergård Bjers -
Ett hett emotsett politiskt drama väntas när FBI-chefen James Comey frågas ut i kongressen.

President Donald Trumps uttalande om att företrädaren Barack Obama avlyssnade honom är ett givet ämne.

Det är representanthusets underrättelseutskott som bjudit in Comey samt chefen för underrättelseorganet NSA Mike Rodgers. Liksom flera underrättelseorgan och dess systerutskott i senaten utreder det bland annat huruvida ryska aktörer försökte påverka utgången av höstens presidentval i USA samt eventuella rysskopplingar hos Trumps stab.

"Inga bevis"

Den högst uppsatte demokraten i utskottet, Adam Schiff, säger till tv-kanalen NBC att han hoppas på information om vad som motiverar Ryssland och vad amerikaner behöver hålla ögonen öppna för i framtiden – samt att punkt sätts för Trumps påstående om att han avlyssnades för Obama.

– Det finns inga bevis som stödjer presidentens utspel om att han avlyssnades av sin företrädare. . . Det presidenten sade var helt falskt, säger Schiff som i fredags fick en genomgång av en hemlig rapport från justitiedepartementet i ärendet.

Även utskottets republikanske ordförande Devin Nunes har sagt att bevis saknas och att Trump Tower inte avlyssnats.

Står fast

Det var för drygt två veckor sedan som presidenten via Twitter påstod att dåvarande presidenten Obama beordrade avlyssning av honom i Trump Tower under valrörelsen.

Det häpnadsväckande utspelet väckte starka reaktioner. Inga bevis har lagts fram och såväl republikaner som demokrater och högt uppsatta underrättelsechefer har tagit avstånd från det, inklusive James Comey.

Men Donald Trump står fast vid sitt utspel och har bett kongressen utreda frågan. Vid presskonferens med Tyskland förbundskansler Angela Merkel sade Trump att "när det gäller den förra regeringens avlyssning har vi åtminstone någonting gemensamt", med hänvisning till skandalen 2013 då visselblåsaren Edward Snowden avslöjade att NSA ägnat sig åt massiv global övervakning av teletrafik. Bland de världsledare vars telefoner avlyssnats fanns Merkel.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan