President Donald Trumps uttalande om att företrädaren Barack Obama avlyssnade honom är ett givet ämne.

Det är representanthusets underrättelseutskott som bjudit in Comey samt chefen för underrättelseorganet NSA Mike Rodgers. Liksom flera underrättelseorgan och dess systerutskott i senaten utreder det bland annat huruvida ryska aktörer försökte påverka utgången av höstens presidentval i USA samt eventuella rysskopplingar hos Trumps stab.

"Inga bevis"

Den högst uppsatte demokraten i utskottet, Adam Schiff, säger till tv-kanalen NBC att han hoppas på information om vad som motiverar Ryssland och vad amerikaner behöver hålla ögonen öppna för i framtiden – samt att punkt sätts för Trumps påstående om att han avlyssnades för Obama.

– Det finns inga bevis som stödjer presidentens utspel om att han avlyssnades av sin företrädare. . . Det presidenten sade var helt falskt, säger Schiff som i fredags fick en genomgång av en hemlig rapport från justitiedepartementet i ärendet.

Även utskottets republikanske ordförande Devin Nunes har sagt att bevis saknas och att Trump Tower inte avlyssnats.

Står fast

Det var för drygt två veckor sedan som presidenten via Twitter påstod att dåvarande presidenten Obama beordrade avlyssning av honom i Trump Tower under valrörelsen.

Det häpnadsväckande utspelet väckte starka reaktioner. Inga bevis har lagts fram och såväl republikaner som demokrater och högt uppsatta underrättelsechefer har tagit avstånd från det, inklusive James Comey.

Men Donald Trump står fast vid sitt utspel och har bett kongressen utreda frågan. Vid presskonferens med Tyskland förbundskansler Angela Merkel sade Trump att "när det gäller den förra regeringens avlyssning har vi åtminstone någonting gemensamt", med hänvisning till skandalen 2013 då visselblåsaren Edward Snowden avslöjade att NSA ägnat sig åt massiv global övervakning av teletrafik. Bland de världsledare vars telefoner avlyssnats fanns Merkel.