NyhetsbildZoom
Vi har några dammiga veckor framför oss. Foto: Mikael Nybacka/Arkiv

Dammet yr i Vasa

Fredrik Westblom -
Nu då snön smälter börjar gatudammet yra i luften. Från stadens sida är man medveten om problemet men börjar inte sopa bort sanden förrän om några veckor.

– Vi beklagar att dammet orsakar problem för bland andra astmatiker och allergiker. Vi kan däremot inte börja sopa ännu. Det är samma maskiner vi använder för sandning och om det blir en plötslig köldknäpp måste vi vara beredda att sanda, säger Björn Gustafsson, arbetsledare för gatuunderhållet i Vasa stad.

På måndagen började gatudammet på allvar yra. Ju torrare vädret blir desto mer dammar det. I vinter har staden dessutom sandat ordentligt.

– Jag tror att vi kan börja sopa bort dammet om två veckor. Vi siktar på att vara klara till första maj. Vi önskar att Vasaborna ger våra arbetare arbetsro och att ni flyttar bilarna från gatorna då vi sopar så vi får hela gatan på en och samma gång, säger Gustafsson.

Vad har du för råd åt de som lider av den dåliga luftkvaliteten under tiden?

– Jag är ingen läkare så jag kan inte ge expertutlåtanden, men det är bra att skydda sig. Om det bara är möjligt kan du också hålla dig inomhus under den västa rusningstrafiken.

Luftkvaliteten är för tillfället dålig i Vasa, enligt ilmanlaatu.fi.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan