Evira: Tusentals kilo skandalkött till Finland

FNB -
Tusentals kilo kött har importerats till Finland i år från de fabriker som kopplas till köttskandalen i Brasilien, uppger Livsmedelssäkerhetsverket Evira efter att ha inlett sina utredningar i saken.

Evira meddelar att preliminära siffror ger vid handen att företag i Finland i januari och februari importerade 3 500 fryst nötkött, 6 000 färskt nötkött och 9 000 kilo fjäderfäkött från de prickade fabrikerna. Man vet inte tillsvidare om det i de här partierna finns kött som är odugligt som livsmedel.

Nyhetsbyrån AFP rapporterar att tre köttfabriker har stängts i Brasilien och tiotals människor har anhållits till följd av skandalen. Företagen misstänks bland annat ha mutat myndigheter för att kunna exportera skämt kött.

– Konsumenterna behöver inte vara oroliga. Finländska affärer och restauranger vet varifrån deras produkter kommer och gör sig säkert av med alla suspekta produkter och råvaror för att skydda sitt rykte, försäkrade Eviras direktör Leena Räsänen i ett pressmeddelande tidigare på måndagen.

Evira har även kontakt med EU-kommissionen som har påbörjat en undersökning tillsammans med brasilianska myndigheter.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

7 000 tranor drar till sig stor publik

VASA Det gäller att ha tid, tur och tålamod om man vill se en stor tranplog flyga över en på Söderfjärden – och det hela kan vara över på 20 minuter.

Nyhetsbild
Utrikes

Macron presenterade EU-vision för Sipilä

Nästa vecka planerar Frankrikes president Emmanuel Macron att presentera en rad innovativa EU-planer, varav en del kanske skjuts ned genast.

Nyhetsbild
Övriga annonser

Bli ekonomiskt oberoende

ANNONS FRÅN STK FINANS

Många drömmer om att bli ekonomiskt oberoende genom att låta deras kapital jobba för dem, men hur lyckas man egentligen?

Mest läst senaste veckan