NyhetsbildZoom
Regnbågsflagga. Foto: 133rf - Nito500

Nytt läge på Youtube filtrerar hbtq-inlägg

Felix Rantschukoff -
Flera vloggare på Youtube har reagerat starkt när de upptäckt att deras inlägg filtreras bort när användare aktiverar begränsat läge.

Användare har möjlighet att aktivera ett begränsat läge för att filtrera bort innehåll på Youtube som anses stötande. Genom flaggande av användarna, åldersbegränsningar och andra signaler ska videotjänsten ge användarna ett flöde som inte ska uppröra. Tjänsten är inte någon nyhet. Men i och med att användare aktiverat läget har inlägg som behandlar hbtq-frågor filtrerats bort. Det här har upprört flera Youtube-profiler som vloggar om ämnet.

The Guardian skriver att Rowan Ellis, en känd profil på Youtube med närmare 25000 prenumeranter, är en av dem vars videor filtrerats bort. I en video hon laddat upp som reaktion på nyheten berättar hon att 40 av hennes videor filtrerats bort.

- Jag tycker att det är viktigt att reda på varför hbtq-innehåll har ansetts som olämpligt. Det här är någonting som är större än ett misstag som Youtube kan ha gjort som de märkt och ska fixa efteråt, säger Ellis i sitt videoinlägg.

Som svar på de starka reaktioner som uppstod på plattformen har Youtube via sitt Twitterkonto @YoutubeCreators förklarat filtreringen. De skriver i sitt inlägg att de är stolta över att representera röster som talar om hbtq. De hävdar att begränsat läge finns till för att filtrera moget innehåll för den lilla andelen av användare som vill ha en mera begränsad upplevelse.

De skriver också att hbtq-videor finns tillgängliga i läget, men att videor som behandlar mera känsliga ämnen kan falla bort. Youtube Creators beklagar eventuell förvirring. De avslutar inlägget med att de uppskattar återkopplingen och passionen för att göra Youtube till en inkluderande, mångsidig och lysande gemensamhet.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan