NyhetsbildZoom
Kött från Brasilien finns i Finland. Foto: Miguel Schincariol

Största köttgrossisten köper kyckling av skandalföretag

FNB -
Finlands största köttgrossist för utländskt kött Pan Nordic Meat (PNM) uppger sig importera brasilianskt kycklingkött från bolaget Seara, som är ett av dem som ligger i centrum för köttskandalen.

PNM säger dock att undersökningen bara gäller Searas dotterbolag som tillverkar förädlade köttprodukter och att det förekommit varken salmonella eller andra problem med kvaliteten i det kycklingkött som kommit till Finland.

– Vi har inte haft något samarbete med de produktionsanläggningar som nu har stängts, säger PNM:s vd Gustaf Salmelin.

Sitt nötkött köper PNM av ett brasilianskt företag som PNM själv har sett över, och inte är föremål för myndigheternas utredning i Brasilien. PNM köper dock in en del brasilianskt kött på EU:s inre marknad och det här köttets ursprung granskas som bäst.

– Vi säkerställer att det i vårt utbud inte finns produkter från de misstänkta aktörerna på de brasilianska myndigheternas listor.

PNM säger att företaget har noggranna processer för kvalitetskontroll som ska garantera att det importerade köttet är säkert och av god kvalitet. PNM säger sig också ständigt utvärdera och besöka produktionsanläggningarna.

Av allt utländskt kött som PNM importerar kommer fem procent från Brasilien.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan