NyhetsbildZoom
ÖSP reagerar på skandalköttet, Foto: Lehtikuva

Kesko importerar inte brasilianskt kött, S-gruppens kött noga kollat

FNB -
De konsumenter som köper kött från Keskos och S-gruppens affärer behöver inte vara oroade över köttskandalen i Brasilien, meddelade bolagen på måndagen.

Kesko meddelar att de redan för ett par tre år sedan upptäckt skämt brasilianskt kött i sin kvalitetskontroll. Koncernen beslöt då att sluta importera kött från Brasilien.

Kesko kunde då inte klarlägga om problemet låg i Brasilien eller i transporten, men importen av brasilianskt kött upphörde.

– Det fanns för många problem och vi beslutade då att vi inte vill ha något med brasilianskt kött att göra, säger direktör Ari Akseli på Kesko.

Enligt Kesko bestämde koncernen att prioritera finskt kött och att endast använda inhemskt kött i sina egna produkter.

– Vi utgår från att det inte säljs brasilianskt kött i K-affärerna, säger Akseli.

Enskilda köpmän har dock kunnat köpa kött av andra partihandlare, men enligt Akseli är det en marginell fråga.

S-gruppen följer med situationen

SOK meddelar att S-gruppens affärer saluför brasiliansk inre och yttre filé av nöt, men att köttet inte härrör från de företag som nu har prickats för att ha sålt skämt kött.

– Vi har två produkter. Ingendera är kopplad till det här problemet. Produkterna kommer inte från de suspekta fabrikerna i fråga, säger Ilkka Alarotu, kommersiell direktör på SOK.

Alarotu säger att S-gruppen kommer att fortsätta att sälja inner- och ytterfilé från Brasilien men avvaktar situationen och fattar besluten senare.

– Också vår egen kvalitetskontroll visar att allt är i ordning. De här två produkterna kan man köpa riskfritt.

Evira: Tusentals kilo skandalkött till Finland

Tusentals kilo kött har importerats till Finland i år från de fabriker som kopplas till köttskandalen i Brasilien, uppger Livsmedelssäkerhetsverket Evira efter att ha inlett sina utredningar i saken.

Evira meddelar att preliminära siffror ger vid handen att företag i Finland i januari och februari importerade 3 500 fryst nötkött, 6 000 färskt nötkött och 9 000 kilo fjäderfäkött från de prickade fabrikerna. Man vet inte tillsvidare om det i de här partierna finns kött som är odugligt som livsmedel.

Nyhetsbyrån AFP rapporterar att tre köttfabriker har stängts i Brasilien och tiotals människor har anhållits till följd av skandalen. Företagen misstänks bland annat ha mutat myndigheter för att kunna exportera skämt kött.

– Konsumenterna behöver inte vara oroliga. Finländska affärer och restauranger vet varifrån deras produkter kommer och gör sig säkert av med alla suspekta produkter och råvaror för att skydda sitt rykte, försäkrade Eviras direktör Leena Räsänen i ett pressmeddelande tidigare på måndagen.

Evira har även kontakt med EU-kommissionen som har påbörjat en undersökning tillsammans med brasilianska myndigheter.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan