NyhetsbildZoom
Flyget som tillhör flygbolaget Norra meddelade att ett tekniskt fel uppstått i systemet. Foto: Jonny Smeds

Parterna i flygtvisten godkände medlingsbud

FNB -
Luftfartsunionen IAU och Servicebranschens arbetsgivare Palta har godkänt medlingsbudet i flygtvisten, meddelar riksförlikningsman Minna Helle på Twitter.

De sega förhandlingarna för att lösa flygtvisten gav resultat på måndagskvällen. Luftfartsunionen IAU och Servicebranschens arbetsgivare Palta godkände då medlingsbudet i flygtvisten, meddelade riksförlikningsman Minna Helle på sin webbplats.

Det innebär att de strejker som hotade bryta ut på onsdag, torsdag och fredag ställs in. De skulle ha inneburit stora störningar i flygtrafiken.

Det medlingsbud som Helle gav tidigare på måndagen var det andra i tvisten. Det första förkastades av IAU förra veckan.

– Konstellationerna har varit problematiska på grund av de stora meningsskiljaktigheterna och principiella åsikter. Det visade sig vara exceptionellt svårt att hitta en lösning. Lösningen är säkert en lättnad såväl för parterna som för alla som lider av strejkerna, säger Helle i ett pressmeddelande.

Kärnan i tvisten har gällt vilket kollektivavtal som ska användas i Airpros markservice: Ett företagsspecifikt avtal som hittills eller ett allmänbindande för tjänsterna inom flygtrafiken. Helle tillägger att också många andra frågor låg på bordet.

Lösningen blev en kompromiss där man efter en övergångstid på ett år börjar följa det allmänbindande avtalet i markservicen på Helsingfors-Vanda flygplats och i Uleåborg. Parterna kom också överens om lokala arrangemang på flygplatserna. På de övriga flygplatserna används fortfarande Airpros företagsspecifika avtal.

Det nu godkända avtalet är treårigt.

– Det lugnar ner situationen inom Airpro för en lång tid och ger parterna en möjlighet att förbättra sina förhandlingskontakter, konstaterar Helle.eckan.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan