NyhetsbildZoom
Ett EU-direktiv som trädde i kraft i fjol slår fast att textilavfall inte längre får föras till soptippen, så kläderna bränns ofta. Foto: Lehtikuva/Emmi Korhonen

Få hållbara lösningar för gamla kläder

FNB -
Textilindustrin söker febrilt efter ett svar på hur gamla kläder ska kunna återvinnas. Målet är att kunna utnyttja gamla kläder som råvara för klädfabrikerna. En lösning skulle inte bara ge stora besparingar utan även en massa positiv pr.

Klädindustrin kritiseras ständigt för att producera stora mängder textilavfall. Och mängderna tycks bara öka i och med att trenderna kommer och går allt snabbare. De förmånliga kläderna som produceras i länder med billig arbetskraft är ofta av dålig kvalitet och blir därmed inte långlivade.

En del av de gamla kläderna går till Röda Korset eller UFF, andra kastas i blandavfallet.

– Utifrån statistik från 2012 samlas bara omkring 20 procent av textilierna in av välgörenhetsorganisationerna, säger Helena Dahlbo som är specialforskare vid Finlands miljöcentral.

Även om många klädkedjor nu börjat ta emot begagnade kläder har situationen som helhet inte märkbart förändrats, säger Helena Dahlbo. De tillräckligt effektiva lösningarna saknas fortfarande.

– Det är inte många som kan utnyttja gamla textilier.

Komplicerad återvinning

Textilavfallet är ett stort globalt problem. Mängderna är massiva och avfallet är svårt att återvinna. Avfallet är mångsidigt på ett sätt som skapar problem. Natur- och konstfibrer, olika blandningar, kläder av flera olika material, dragkedjor, knappar och så vidare gör det svårt att hantera.

Ett EU-direktiv som trädde i kraft i fjol slår fast att textilavfall inte längre får föras till soptippen, så kläderna bränns ofta.

– Det finns ännu inte en teknisk lösning som skulle möjliggöra att de olika materialen identifieras och sorteras, säger forskningsprofessorn Ali Harlin på Teknologiska forskningscentralen VTT.

VTT har ett forskningsprojekt på gång där de utreder om textilavfallet kunde lösas upp till ett nytt råämne. I processen samlar man in cellulosamolekyler, exempelvis bomull, som sedan blir textilfibrer. Metoden har visat sig fungera.

Nu ska processen kommersialiseras. Harlin betonar att syftet uttryckligen är att lösa problemet med gamla kläder som inte längre går att använda – inte att bidra till att kläderna blir ännu mer kortlivade genom att erbjuda ett bekvämt sätt att bli av med dem.

– Vi skulle ta emot kläderna först då de är i för dåligt skick för att användas.

Och vi som konsumenter kan också dra vårt strå till stacken.

– Det bästa vore om folk köpte kläder av hög kvalitet som kan användas länge, säger Harlin.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan