Klädindustrin kritiseras ständigt för att producera stora mängder textilavfall. Och mängderna tycks bara öka i och med att trenderna kommer och går allt snabbare. De förmånliga kläderna som produceras i länder med billig arbetskraft är ofta av dålig kvalitet och blir därmed inte långlivade.

En del av de gamla kläderna går till Röda Korset eller UFF, andra kastas i blandavfallet.

– Utifrån statistik från 2012 samlas bara omkring 20 procent av textilierna in av välgörenhetsorganisationerna, säger Helena Dahlbo som är specialforskare vid Finlands miljöcentral.

Även om många klädkedjor nu börjat ta emot begagnade kläder har situationen som helhet inte märkbart förändrats, säger Helena Dahlbo. De tillräckligt effektiva lösningarna saknas fortfarande.

– Det är inte många som kan utnyttja gamla textilier.

Komplicerad återvinning

Textilavfallet är ett stort globalt problem. Mängderna är massiva och avfallet är svårt att återvinna. Avfallet är mångsidigt på ett sätt som skapar problem. Natur- och konstfibrer, olika blandningar, kläder av flera olika material, dragkedjor, knappar och så vidare gör det svårt att hantera.

Ett EU-direktiv som trädde i kraft i fjol slår fast att textilavfall inte längre får föras till soptippen, så kläderna bränns ofta.

– Det finns ännu inte en teknisk lösning som skulle möjliggöra att de olika materialen identifieras och sorteras, säger forskningsprofessorn Ali Harlin på Teknologiska forskningscentralen VTT.

VTT har ett forskningsprojekt på gång där de utreder om textilavfallet kunde lösas upp till ett nytt råämne. I processen samlar man in cellulosamolekyler, exempelvis bomull, som sedan blir textilfibrer. Metoden har visat sig fungera.

Nu ska processen kommersialiseras. Harlin betonar att syftet uttryckligen är att lösa problemet med gamla kläder som inte längre går att använda – inte att bidra till att kläderna blir ännu mer kortlivade genom att erbjuda ett bekvämt sätt att bli av med dem.

– Vi skulle ta emot kläderna först då de är i för dåligt skick för att användas.

Och vi som konsumenter kan också dra vårt strå till stacken.

– Det bästa vore om folk köpte kläder av hög kvalitet som kan användas länge, säger Harlin.