NyhetsbildZoom
Gorillan är en av de arter som är eftertraktade byten. Foto: Lehtikuva

Jakt största hotet mot tropikernas djur

FNB–TT -
Miljontals apor, människoapor, antiloper och tapirer dödas varje år i de tropiska länderna – för att bli uppätna.

Nu visar en undersökning att jakten håller på att tömma regnskogarna och savannerna på djur.

I undersökningen, som publiceras i Science, har forskarna analyserat 176 studier från 33 länder i Latinamerika, Afrika och södra Asien.

Totalt återspeglar studierna jakttrycket på 97 fågelarter och 254 däggdjursarter.

Resultatet antyder att läget är kritiskt. Tätheten eller förekomsten av fåglar i områden med jakt är i genomsnitt 58 (25–76) procent lägre, jämfört med tätheten i orörda områden.

Siffrorna för däggdjuren är ännu mer alarmerande, vilket troligen beror på att däggdjur är större än fåglar och därför mer eftersökta av jägarna. Tätheten i jagade områden är i genomsnitt 83 (72–90) procent lägre än tätheten i orörda marker.

Ekosystem äts upp

Vanliga jaktbyten är hönsfåglar, papegojor, tapirer, spindelapor, bältor och sengångare i Latinamerika, schimpanser, gorillor, markattor, dykarantiloper, myrkottar och leoparder i Afrika, och fasaner, langurer, gibboner, makaker, myrkottar och hjortar i södra Asien.

Alla faller de offer för jakten på djungelkött (bushmeat) som i dag omsätter miljardtals dollar. Enbart i Centralafrika konsumeras runt en miljon ton djungelkött varje år.

Detta har gett tydliga effekter. Hela ekosystem håller i praktiken på att ätas upp. Forskarna bakom studien påpekar att många skogsområden, som på ytan förefaller orörda, i själva verket är nästan tomma på levande djur. Marken täcks av patronhylsor och snaror.

Bryter mot lagen

Värst är läget i delar av Sydostasien, men centrala Afrika ligger inte långt efter. I Sydamerika är situationen något bättre, en effekt av att stora delar av Amazonas har mycket gles befolkning.

Vad kan göras? Merparten av jakten är illegal, men myndigheterna är ofta ointresserade av att se till att lagarna efterlevs. Detta måste ändras. Enligt forskarna måste det arbetas fram strategier för att åstadkomma en hållbar jakt, och nationalparker och reservat måste bevakas bättre.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan