NyhetsbildZoom
I februari var det premiär för den sjätte och sista säsongen av "Girls". Foto: Mark Schafer/HBO

"Girls" tog okonventionellt farväl

TT-Björn Berglund -
Nu har Hannah, Shoshanna, Marnie och Jessa sagt adjö.

På söndagen sändes det sista avsnittet av HBO-serien "Girls". Avslutningen hyllas av kritiker – men många fans känner sig snuvade på en upplösning.

Sedan 2012 har tittarna följt 20-plussaren Hannah Horvath och hennes vänners öden och äventyr i New York.

Serien bygger halvt om halvt på skaparen Lena Dunhams egna erfarenheter och den har hyllats för sin realism och för att den bryter normen genom att låta unga kvinnor vara både roliga och självupptagna. För självupptagna, menar vissa kritiker. Andra har pekat på bristen på icke-vita rollfigurer.

Men nu är det över. På påskdagen sändes det 60:e och sista avsnittet.


Undviker klichéer

Flera tv-recensenter hyllar det sista avsnittet. Bland andra The New York Times James Poniewozik som gillar slutet där Hannah på sätt och vis träder in i vuxenvärlden, utan att serien enligt honom "fastnar i de vanliga växa upp-klichéerna".

Många fans tar tillsociala medier för att ta farväl under hashtaggen #GirlsHBO. Minst lika många uttrycker sin besvikelse och efterfrågar en tydligare upplösning i sin favoritserie.


Slut utan slutsats

I en intervju med The Daily Beast förklarar Lena Dunham att hon och "Girls" medskapare aldrig hade för avsikt att avsluta serien på konventionellt vis, där rollfigurerna lär sig något viktigt och växer som människor.

– Vi avslutar på samma sätt som vi alltid har gjort, vilket är utan någon stor och ren slutsats, säger hon.

I Norden visas "Girls" på strömningstjänsten HBO Nordic.

"Girls"

  • Tv-serien "Girls" hade premiär på kanalen HBO våren 2012.
  • Serien är skapad av Lena Dunham som även huvudrollen och dessutom skrev och regisserade flera avsnitt per säsong. Judd Apatow ("Nollar och nördar", "40 year old virgin") var exekutiv producent och bidrog till manuset.
  • I övriga roller syns bland andra Allison Williams, Jemima Kirke, Zosia Mamet, Adam Driver och Alex Karpovsky.
  • "Girls" har vunnit en mängd priser, bland annat en Golden Globe för bästa komediserie 2013.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan