Sture Udd. Ungefär så här kommer sommarstugan se ut.

Sture Udd vill bygga speciell sommarstuga

Fredrik Westblom -
Kan man bygga en stuga av sten från stugtomten? Kan den byggas helt utan hörn och värmas upp av solen? Det frågar sig företagaren Sture Udd från Vasa.

Sture Udd, företagare från Vasa, drömmer stora drömmar. Just nu drömmer han främst om en sommarstuga vid havet. Men någon vanlig stuga är det inte.

– Det finns kanske de som tycker att ett hus inte ska se ut så där. Men jag har inget bygglov ännu.

Allt är alltså inte helt klart. Men planer, det har han.

– Jag vill bygga en stuga helt av sten från tomten. Dessutom ska den värmas upp av solens egen värme. Huset ifråga ska inte se ut som ett vanligt fyrkantigt hus - det ska till att börja med inte ha hörn, säger Udd.

Något skrytbygge är det inte frågan om, tvärtom. Det rör sig om ett "normalt strandbygge" på cirka 100 kvadratmeter med bastu och gäststuga.

Stugan skulle enligt planen byggas på en tomt på Grisselskär.

– Bygglovsansökan lämnades in för ett halvt år sedan. Den fick avslag med tillägget att jag ska anhålla om ändring från strandplanen. Vi får se hur det går, säger Udd.

Hur kom du på den här idén?

– Det var en tanke jag lekte med. Min fråga var om man kan bygga en stuga så enkelt som möjligt, med natursten och bondförnuft. Dessutom undrade jag om man alltid måste göra som alla andra, säger Sture Udd.

Tanken är att sommarstugan också ska kunna användas som forskningsstation.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan