Österbottniskt företag sålde falsk motorolja

Red -
Över 35 000 liter falsk motorolja misstänks ha importerats till Finland i slutet av år 2014, bland annat av ett österbottniskt företag, meddelar Tullen.

Misstanken är att över 35 000 liter falsk motorolja har importerats till Finland, av det har tullen beslagtagit cirka 16 500 liter. Den beslagtagna motoroljan visade sig i laboratorieundersökning vara mineralbaserad och kunde innehålla små mängder syntetisk olja.

Tullen beslagtog cirka 7700 liter motorolja från en finsk butikskedjas olika butiker. Tullens förundersökning visade att den finska butikskedjan hade hunnit sälja cirka 13 400 liter av den falska motoroljan. Sammanlagt hade butikskedjan över 21 000 liter av den falska motoroljan till salu.

Ett finskt aktiebolag ansvarade för importen av den falska oljan som funnits till salu i den finska butikskedjan. Bolaget skaffade oljan via mellanhänder från Estland. Motoroljan såldes även i andra butiker och på servicestationer runtom i landet.

Tullen misstänker att den falska motoroljan importerades av tre andra finländska företag utöver det finska aktiebolaget. Företagen från Tavastland och norra Finland har köpt motoroljan från Estland och importerat 10 700 liter till Finland.

Ett företag i Österbotten misstänks enligt Tullens förundersökning ha köpt falsk motorolja från Polen och importerat över 3700 liter till Finland. Alla företagen har sålt motoroljan vidare till olika delar av landet.

Tullen har undersökt importen av den falska motoroljan som brott mot industriell rättighet. Över 30 personer har varit misstänkta. Brottsärendet lämnas till åtalsprövning vid åklagarämbetet i Helsingfors.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan