NyhetsbildZoom
Marjaana Toiviainen flyttar från Finland. Foto: Sari Gustafsson

Präst som jobbat för asylsökande lämnar Finland

FNB -
Prästen Marjaana Toivanen som blivit känd som förespråkare för de asylsökandes rättigheter flyttar bort från Finland.

Marjaana Toiviainen, som är pastor vid den finskspråkiga församlingen i Åggelby i Helsingfors, skrev på onsdagen på Facebook att hon flyttar utomlands i maj.

Hon skrev att det inte längre går att bo i Finland.

– Hälsningar till regeringen: Ni vann, skriver Toiviainen.

I sin uppdatering beskriver pastorn hur rasismen i Finland ser ut i hennes ögon.

– När jag, en vit kvinna, fruktar för mitt liv så får jag ett alarmsystem till mitt hem och en pipande knapp jag kan trycka på för att larma hjälp. Polisen kommer direkt. Allt det här installerades hemma hos mig i dag.

– När en vän till mig som har en annan hudfärg får gas sprutad på sig på Järnvägstorget, när en vän med en annan hudfärg bränner händerna på en molotovcocktail som någon kastat, när någon följer efter hen och hen är rädd för att bli dödad, då nynazister eller vem det nu är förföljer dem, då de får hundratals om inte tusentals dödshot, då hjälper ingen. Polisen säger att det inte finns något de kan göra.

Flera personer har klagat på Toiviainen hos domkapitlet på grund av hennes engagemang för de asylsökande.

Bland annat MTV har skrivit om Toiviainens beslut.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan