Företaget Penapena Oy har på egen begäran lämnat in en ansökan om konkurs till Österbottens tingsrätt. Bolaget bedriver restaurangverksamhet i Vasa.

Det är Penapena som ligger bakom den populära nattklubben Waild på Handelsesplanaden 15 i Vasa. I verksamheten ingår också Hullupullo, Happy Barrel, Pizzaheaven och Outback Burgers & Steaks. Samtliga restauranger berörs av konkursen.

Timo Suomalainen, vd för Penapena, är bedrövad över att bolaget tvingas i konkurs. Han säger att bolagets saga är all.

– Det är game over. Vi kämpade in i det sista, men det gick inte längre, bördan blev för tung. Jag är väldigt ledsen över tvingas säga att 55 anställda, fastanställda och deltidsanställda, blir utan jobb. Våra leverantörer och samarbetspartners drabbas förstås också. För oss personligen och som företagare är det här den tyngsta dagen någonsin, säger en bedrövad Timo Suomalainen.

Han har med sin far Seppo Suomalainen med framgång drivit restaurangerna, men hotellprojektet Kantarellis i centrum av Vasa, på Rostensgatan 6, blev för mycket. Hotellprojektet hanterades via företaget Maraschool som försattes i konkurs 2015.

– Vi satsade stora pengar i hotellverksamheten och när projektet misslyckades och bolaget försattes i konkurs drabbades också Penapena. Kassan var tom och våra rådgivare sade att vi inte kommer att överleva längre än några månader. Vi kämpade dock allt vad vi kunde, men längre än så här räckte det inte.

"Vi har varit marknadsledare i Vasa och i påskhelgen hade vi fullt hus, men det räcker inte när skuldbördan är för stor."
Timo Suomalainen


Han säger att hans far Seppo Suomalainen varit företagare i över 30 år och han själv i 23 år. Waild och restaurangkoncepten som Penapena drivit har varit populära och uppskattade.

– Vi har varit marknadsledare i Vasa och i påskhelgen hade vi fullt hus, men det räcker inte när skuldbördan är för stor. Nu är det andra som får ta över och konkursboet bestämmer verksamhetens öde. Vi håller öppet i helgen, men efter det vet jag inte hur det fortsätter.

Penapena grundades 1993.

En boförvaltare ska utses under eftermiddagen.