NyhetsbildZoom
Tommy Karlssons tävlingstraktor. Foto: Privat

Härmä pulling får ny klass

Catrin Sandvik -
För första gången ordnas tävlingsklassen Valtra Pro Stock på FM-nivå i Alahärmä. Tommy Karlsson från Jeppo tävlar.

– Det som är speciellt med den här tävlingsklassen är att traktorerna ser ut som vanliga traktorer, men under huven finns riktigt starka och slipade maskiner, säger Sari Kumpula, sekreterare i föreningen Härmä Pulling.

Hon berättar att tävlingsklassen lockar inte bara finländska deltagare, utan även ekipage från Sverige, Norge och Holland kommer att visa upp vad de går för.

En som nyligen flyttat upp i Valtra Pro Stock-klassen är Tommy Karlsson från Jeppo. Han har tävlat i traktorpulling sedan 2007.

– Första tävlingen i en ny klass är alltid lite som ett test. Det roliga med den här sporten är att utveckla och ta fram nya lösningar. Just nu väntar vi på några delar från Amerika, säger Karlsson som jobbar i team med Mikael Norrgård.

– Det finns en gemenskap inom sporten och det är roligt att diskutera med anda. Ute i Europa är sporten väldigt stor, men också i Finland är intresset stort. Österbottningarna har ju nära till Härmä, så jag hoppas de kommer och tittar.

Tävlingarna i Härmä har vanligen ungefär 5000 besökare per år.

– Det är roligt att traktorpulling lockar så stor publik från svensktalande områden i Österbotten, säger Sari Kumpula.

Härmä Pulling rf har ordnat tävlingar på såväl FM som EM-nivå sedan 1992. Årets tävlingar har ungefär 60 deltagande ekipage som tävlar i 13 olika klasser. Härmä pulling ordnas den 6 maj i Alahärmärmä.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan