– Det som är speciellt med den här tävlingsklassen är att traktorerna ser ut som vanliga traktorer, men under huven finns riktigt starka och slipade maskiner, säger Sari Kumpula, sekreterare i föreningen Härmä Pulling.

Hon berättar att tävlingsklassen lockar inte bara finländska deltagare, utan även ekipage från Sverige, Norge och Holland kommer att visa upp vad de går för.

En som nyligen flyttat upp i Valtra Pro Stock-klassen är Tommy Karlsson från Jeppo. Han har tävlat i traktorpulling sedan 2007.

– Första tävlingen i en ny klass är alltid lite som ett test. Det roliga med den här sporten är att utveckla och ta fram nya lösningar. Just nu väntar vi på några delar från Amerika, säger Karlsson som jobbar i team med Mikael Norrgård.

– Det finns en gemenskap inom sporten och det är roligt att diskutera med anda. Ute i Europa är sporten väldigt stor, men också i Finland är intresset stort. Österbottningarna har ju nära till Härmä, så jag hoppas de kommer och tittar.

Tävlingarna i Härmä har vanligen ungefär 5000 besökare per år.

– Det är roligt att traktorpulling lockar så stor publik från svensktalande områden i Österbotten, säger Sari Kumpula.

Härmä Pulling rf har ordnat tävlingar på såväl FM som EM-nivå sedan 1992. Årets tävlingar har ungefär 60 deltagande ekipage som tävlar i 13 olika klasser. Härmä pulling ordnas den 6 maj i Alahärmärmä.