NyhetsbildZoom
En F / A-18E Super Hornet Foto: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / US NAVY / Handout

Ingen Super Hornet för Belgien

FNB -
Den amerikanska flygplanstillverkaren Boeing har dragit bort sin Super Hornet från tävlingen om vilket jaktplan som ska ersätta Belgiens nuvarande F-16.

Boeing meddelar att bolaget inte svarar på Belgiens begäran om en offert eftersom man anser att frågan inte avgörs på ett opartiskt och rättvist sätt.

De övriga kandidaterna för Belgiens nästa jaktplan är amerikanska Lockheed Martins F-35, svenska Saab Jas Gripen, europeiska Eurofighter Typhoon och franska Dassaults Rafale. Finland letar efter sitt nästa jaktplan bland samma fem modeller.

I Danmark har Boeing via domstol krävt motiveringar till vaför bolaget förlorade kampen mot F-35 i fjol.

Belgien tänker ersätta sina nuvarande 59 F-16-jaktplan med nästan hälften färre nya plan.

Källor: FlightGlobal, IHS Jane's

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan