NyhetsbildZoom
Speciellt farlig är rutten över centrala Medelhavet, från Libyen till Italien. Foto: Arkiv/Andreas Solaro

Över tusen migranter har drunknat i Medelhavet i år

FNB–AFP -
Över tusen flyktingar och migranter som försökt ta sig till Italien har drunknat i Medelhavet i år, uppger FN:s flyktingorganisation.

Antalet dödsoffer på den farliga rutten har ökat. I fjol var motsvarande siffra vid samma tidpunkt kring 850.

Under påskhelgen räddades kring 8 000 migranter från båtar. En del av dem vittnade om att kring 100 personer som rest med dem drunknat under resan.

Italien ingick i februari ett av människorättsorganisationer hårt kritiserat avtal för att täppa till rutten, men en domstol i Libyen har frusit avtalet. Det är även osäkert om krigsdrabbade Libyens svaga myndigheter har möjlighet att ingripa mot smugglarorganisationerna. (FNB–AFP)

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan