Vatikanskandal blir tv-serie

TT-AFP -
Italienska Leone Film Group, grundad av spaghettivästernregissören Sergio Leone, vill göra tv-serie av den så kallade Vatileaksskandalen.

Leone Film Group har köpt rättigheterna till en serie böcker om fallet, bland annat "Hans helighet" från 2012 och "Merchants in the temple" från 2015, skrivna av den grävande journalisten Gianluigi Nuzzi.

"Hans helighet" grundar sig på uppgifter läckta av den förra påven Benedictus XVI:s butler. "Merchants in the temple" beskriver interna stridigheter inom Vatikanen och motståndet mot påve Franciskus ansträngningar att göra förändringar inom den katolska kyrkan.

"Det är ett skuggspel av svaghet, sex, affärsuppgörelser och pengar. Jag vill att världen ska känna till striden mellan gott och ont som utspelas i St Peterskyrkan", skriver Nuzzi, som ombetts hjälpa till med manusarbetet, i ett uttalande.

I de läckta dokumenten fanns anklagelser om anklagelser om korruption, vanskötsel och interna konflikter om styret av Vatikanens bank. Bankens chef fick sedermera sparken. Butlern, som av många såg som en bricka i ett större spel, greps, dömdes och benådades.

Skandalen ses som en av orsakerna till att påve Benedictus valde att abdikera.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan