NyhetsbildZoom
Poliser patrullerar Champs Elysees. Foto: Philippe Lopez

Luttrat Paris biter ihop över terrorn

FNB–TT-Wiktor Nummelin -
Återigen samlas blomsterkvastar på trottoaren i Paris. Den här gången hedras Xavier Jugelé, 37.

En gång är ingen gång. Två gånger är en vana. Och tre då? Eller fyra?

– Det går inte att göra någonting åt det, säger parisaren Patrick med en suck sedan Frankrikes huvudstad än en gång utsatts för terror.

Den här gången hedras Xavier Jugelé, 37, fransk polis, medlem i kårens LGBT-förbund och en av dem som ryckte ut till Bataclan-teatern under de islamistiska terrordåden den 13 november 2015.

– Den här konserten är för att fira livet. För att säga nej till terroristerna, sade Jugelé efter att ha lyssnat på den minneskonsert som brittiske popstjärnan Sting höll när Bataclan återöppnade i höstas, rapporterar tidningen Le Figaro.

Nu är Jugelé själv det senaste offret för terrorn. Han sköts till döds i torsdags kväll på paradgatan Champs-Elysées i centrala Paris. Gärningsmannen, utpekad som en 39-årig fransk medborgare, flerfaldigt dömd för allehanda brott, sköts sedan själv ihjäl av Jugelés kollegor.

Ensam mördare

Den ensamme gärningsmannen ska ha förhörts tidigare i år efter tips om att han sagt sig vilja döda poliser "som hämnd för dödandet av muslimer i Syrien". Polisen fann dock inga skäl att hålla honom gripen, rapporterar fransk press. Under en husrannsakan i hans hem på fredagen ska emellertid "tecken på radikalisering" ha hittats, uppger poliskällor för tidningen Le Monde.

Polisen ska också ha hittat ett exemplar av Koranen i mannens bil. "Flera personer" i hans närhet har samtidigt förhörts.

Fortsatt är det oklart vilken roll terrorrörelsen IS spelat i händelsen. Rörelsen hävdade snabbt i torsdags att attacken utförts i dess namn, men namngav då en belgare som gärningsman, i stället för den man som attackerade polisen.

"Kan hända överallt"

Trots händelsen var Champs-Elysées sitt gamla vanliga jag redan vid lunchtid på fredagen. Turister strosade omkring i vanlig ordning – om än omgivna av mängder av tv-team från all världens hörn.

– Det är ju oroande att sådant här sker så ofta nu, men man får inte låta det styra ens liv, säger britterna Edward och Jazmin framför Triumfbågen.

En av dem som skyndar gatan fram med blommor i handen är parisaren Patrick – fast hans blommor är en födelsedagspresent till mamma.

– Sådant här kan hända överallt. Du kan aldrig vara helt säker, säger Patrick.

Val på söndag

Den stora frågan bland journalisterna på plats är vad polismordet ska få för inflytande på söndagens presidentval. Enligt Frankrikes premiärminister Bernard Cazeneuve finns hursomhelst 50 000 poliser och gendarmer mobiliserade för att se till att valet kan genomföras som planerat.

– Barbariet har åter slagit mot Paris i går, precis som det nyligen gjort i Berlin, i Stockholm och i London. Hela Europa står inför ett aldrig tidigare skådat terrorhot. Jag manar nu alla att inte ge efter för fruktan, skrämsel och manipulation som spelar fienden i händerna, sade Cazeneuve i fransk tv på fredagsmorgonen.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan