NyhetsbildZoom
Inrikesministeriets kanslichef Päivi Nerg uppskattar att 6 000–7 000 av människorna som kom till Finland under hösten 2015 får avslag på sin asylansökan. En del av dem kommer att stanna även efter att beslutet vunnit laga kraft. Foto: Lehtikuva/Vesa-Matti Väärä

Antalet papperslösa väntas stiga i Finland

FNB -
Antalet papperslösa väntas stiga klart i Finland.

Inrikesministeriets kanslichef Päivi Nerg uppskattar att 6 000–7 000 av de människor som kom till Finland under hösten 2015 kommer att få avslag på sin asylansökan. En del av dem kommer att stanna även efter att beslutet vunnit laga kraft.

Enligt Nerg skulle det vara bättre för dem att återvända till sina hemland. Hon vill inte heller att man väcker falska förhoppningar.

– Man får inte ge budskapet att det skulle vara bra för en sådan person att stanna i Finland. Hen kan aldrig få annat än nödhjälp, hen kan inte arbeta eller få ett id-kort, sade Nerg under Kyrkodagarna i Åbo där de papperslösa flyktingarnas situation diskuterades.

Men de papperslösa får även stöd. Flyktingrådgivningen erbjuder juridisk hjälp och kyrkan och flera organisationer, bland dem FRK, hjälper med vardagen.

FRK:s verksamhetsledare i Egentliga Finland Pauli Heikkinen säger att man nog redogör för papperslösa om de problem de kan vänta sig. Men en del väljer att stanna trots det.

Därför behövs det sätt att lösa problemet.

– Då det gäller papperslösa kommer grundfrågan med mänskliga rättigheter fram: vad har en människa rätt till endast genom att vara människa, sade juristen Heli Aali vid Flyktingrådgivningen.

Svårt att få stanna

– Hur många här har erfarenhet av att vara papperslös? Har ni någonsin varit i ett annat land utan papper, frågade församlingspastorn Marjaana Toiviainen av publiken.

Toiviainen har profilerat sig som försvarare av flyktingar och papperslösa och anser att det enda alternativet är att hjälpa.

– Man säger att Finland och Europa inte var beredda på den här mängden flyktingar. Inte är man väl någonsin redo. Det kan inte få vara frågan om vad man gör i Italien eller Ukraina utan om vad man gör i Finland, sade hon.

Juristen Heli Aali sade att problemet är att det i praktiken är mycket svårt att få uppehållstillstånd.

– Jag talar om till exempel inkomstgränserna och passkraven för arbetstillstånd. Då humanitärt skydd ströks från lagstiftningen hamnade många som fått uppehållstillstånd därmed på bar backe, sade Aali.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan