Fortsatt sopkonflikt i Stockholm

FNB–TT-Peter Challis -
I Stockholm fortsätter konflikten inom sophämtningen. Sopåkarna på Reno Norden går inte tillbaka till arbetet, trots fredagens utslag i Arbetsdomstolen.

Det här skriver facktidningen Transportarbetaren. Men sophämtarna på Liselotte Lööf har återgått till arbetet.

Omkring 65 sophämtare på Reno Norden har sagt upp sig. Enligt uppgift till Transportarbetaren är det bara en person som valt att återgå i arbete, efter domen i Arbetsdomstolen.

De anställda på Liselotte Lööf har däremot återgått till arbetet efter att ha lagt ner arbetet i två dagar.

Hotade strejka

I fredags hotade sophämtare på Reno Norden i Malmö med att gå ut i strejk. Detta sedan en arbetsledare tagit strypgrepp på en anställd. Arbetsledaren har gått på semester men sophämtarna i Malmö tänker inte acceptera att han kommer tillbaka, skriver Kvällsposten.

– Kommer han tillbaka så kommer vi att strejka, säger Kim Jensen, huvudskyddsombud på Reno Norden, till tidningen.

På torsdagen bestämde sig sophämtare i Malmö, anställda av Reno Norden, för att protestera mot orättvisa arbetsvillkor. De säger att de bland annat får arbeta över tolv timmar om dagen för att hinna med alla hämtningar. Det ledde till en konflikt som utmynnade i den misstänkta misshandeln. Händelsen har polisanmälts.

Kan inte acceptera

– Där får ju företaget agera, för jag utgår ifrån att företaget inte tycker att det är okej att folk i arbetsledande ställning handgripligen tar stryptag. Man kan inte acceptera att det finns folk i företagsledande position som beter sig på det viset, säger Joakim Guttman, central ombudsman på Transportarbetarförbundet.

– Man kan ställa sig frågan, vad det är för kultur i företaget egentligen om det förekommer sådant här. Det visar på att det verkar finnas någonting som inte är bra i det företaget.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan