För tillfället verkar det osannolikt att personerna bakom nedskjutningen av det malaysiska MH17-planet kommer att ställas inför rätta, säger professorn i internationell rätt Martti Koskenniemi. Han säger att Ryssland har en stor roll i hur processen kommer att utvecklas.

– Ett realistiskt sätt att framskrida är att det inträffar något slag av politiskt töväder mellan Ryssland och EU. I samband med det kan man tänka sig att det blir möjligt att gå vidare i den här frågan, säger Koskenniemi.

Passagerarplanet från Amsterdam till Kuala Lumpur sköts ned över östra Ukraina för tre år sedan. Alla personer ombord omkom. Merparten av offren var nederländare. De proryska rebellerna i östra Ukraina misstänks ha avfyrat roboten som förstörde planet. Ryssland skyller attacken på Ukraina.

Hittills har inga skyldiga namngetts. Den internationella utredningsgruppen JIT fortsätter att arbeta med fallet och har som mål att namnge de misstänkta.

På hösten offentliggjorde utredarna en mellanrapport som slår fast att planet sköts ned med en buk-robot som förts från Ryssland till Ukraina. Utredarna uppger sig ha identifierat kring hundra personer som på ett eller annat sätt är kopplade till nedskjutningen eller transporten av buk-lavetten.

Länderna som deltar i utredningen – Australien, Belgien, Malaysia, Nederländerna och Ukraina – har enats om att de möjliga misstänkta ska ställas inför domstol i Nederländerna.

Koskenniemi säger att Ryssland knappast kommer att gå med på att besvara åtal inför en domstol i väst. Han påminner om att Ryssland i FN:s säkerhetsråd stoppade planen att grunda en internationell domstol för fallet.

– Ryssland kan inte tro sig få positivare domstolsarrangemang än de man hade fått genom säkerhetsrådet. Om landet inte gick med på det så kommer det i inget fall att gå med på att samarbeta med en i väst tillsatt straffrättslig process som förs i till exempel Nederländerna, säger Koskenniemi.