Osäkert om MH17-nedskjutning behandlas i domstol

FNB -
Nedskjutningen av det malaysiska MH17-planet kan behandlas i domstol om politiska spänningar minskar.

För tillfället verkar det osannolikt att personerna bakom nedskjutningen av det malaysiska MH17-planet kommer att ställas inför rätta, säger professorn i internationell rätt Martti Koskenniemi. Han säger att Ryssland har en stor roll i hur processen kommer att utvecklas.

– Ett realistiskt sätt att framskrida är att det inträffar något slag av politiskt töväder mellan Ryssland och EU. I samband med det kan man tänka sig att det blir möjligt att gå vidare i den här frågan, säger Koskenniemi.

Passagerarplanet från Amsterdam till Kuala Lumpur sköts ned över östra Ukraina för tre år sedan. Alla personer ombord omkom. Merparten av offren var nederländare. De proryska rebellerna i östra Ukraina misstänks ha avfyrat roboten som förstörde planet. Ryssland skyller attacken på Ukraina.

Hittills har inga skyldiga namngetts. Den internationella utredningsgruppen JIT fortsätter att arbeta med fallet och har som mål att namnge de misstänkta.

På hösten offentliggjorde utredarna en mellanrapport som slår fast att planet sköts ned med en buk-robot som förts från Ryssland till Ukraina. Utredarna uppger sig ha identifierat kring hundra personer som på ett eller annat sätt är kopplade till nedskjutningen eller transporten av buk-lavetten.

Länderna som deltar i utredningen – Australien, Belgien, Malaysia, Nederländerna och Ukraina – har enats om att de möjliga misstänkta ska ställas inför domstol i Nederländerna.

Koskenniemi säger att Ryssland knappast kommer att gå med på att besvara åtal inför en domstol i väst. Han påminner om att Ryssland i FN:s säkerhetsråd stoppade planen att grunda en internationell domstol för fallet.

– Ryssland kan inte tro sig få positivare domstolsarrangemang än de man hade fått genom säkerhetsrådet. Om landet inte gick med på det så kommer det i inget fall att gå med på att samarbeta med en i väst tillsatt straffrättslig process som förs i till exempel Nederländerna, säger Koskenniemi.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Kraftig ökning av älgkollisioner

I Österbotten finns några av landets värst drabbade vägavsnitt för älgolyckor, och det är också här olyckorna ökade mest i fjol. Nu efterlyses en viltpassage.

Nyhetsbild
Utrikes

Okänd drönare vid försvarsövning på Öland

En okänd drönare ska ha setts i samband med försvarsövningen på norra Öland. Flera personer ska ha sett drönaren och slagit larm.

Nyhetsbild
Lokalt

Vasabor ville åka gratis buss

VASA Den bilfria dagen lockade Vasaborna till bussarna på fredagen. Trafiken var livlig, säger busschaufför.

Nyhetsbild
Övriga annonser

Bli ekonomiskt oberoende

ANNONS FRÅN STK FINANS

Många drömmer om att bli ekonomiskt oberoende genom att låta deras kapital jobba för dem, men hur lyckas man egentligen?

Mest läst senaste veckan