I och med hösten sker ändringar i busstrafiken i Vasa då vintertidtabellerna träder i kraft från och med måndag nästa vecka. Enligt kollektivtrafikplanerare Lotta Rautio delas de nya tidtabellshäftena ut till hemmen under den här veckan.

– Linjerna 1, 2, 7 och 9 har utökats med mycket efterfrågade lördagsturer. Campuslinjen 14 trafikerar nu även under vardagskvällar mellan centrum och Brändö, säger Rautio.

Rutterna för linjerna 3, 5, 8 och 11 har ändrats.

– Det blir enklare att ta sig till Stenhaga i och med att linje 8 kör via nya Pohjolagatan och inte längre via Hemstrand. Linjen går via Jukolavägen. De som ska till Hemstrand kan använda linje 11, säger Rautio.

Linje 5 går nu via Motorgatan till centrum. Linje 3 kör rakt längs med Rådhusgatan och viker inte längre in på Skolhusgatan.

– Framför simhallen vid Rådhusgatan finns en ny busshållplats invid den nya rutten, säger Rautio.

Nya busshållplatser finns bland annat i början av Vasaesplanaden invid Vasklotbron och i Stenhaga. Rutten mellan Vasa och Lillkyro går nu från Vasaesplanaden från hållplatsen vid stadshuset i stället för från Resecentret vid tågstationen.

Enligt Rautio har man nu öppnat nätbutiken för det så kallade Waltti-kortet på adressen nettilataukset.waltti.fi.

I nätbutiken kan du ladda ditt eget busskort och kort för personer i åldern under 17 år som bor i samma hushåll. Det går också att beställa hem ett nytt kort via tjänsten. Leveranstiden är 1–2 veckor.

– Det laddade värdet eller den laddade perioden aktiveras på resekortet när kortet nästa gång visas upp vid en avläsningsapparat. Det tar ett par timmar efter laddningen av kortet innan man kan ta bussen med kortet, säger Rautio.