NyhetsbildZoom
En svensk kvinna saknades fortfarande på fredagskvällen efter att en ubåt sjunkit utanför Köpenhamn. Foto: Bax Lindhardt

Ubåtsägare misstänks ha dödat svensk kvinna

FNB–TT-John Alexander Sahlin/Mats Rörbecker -
En svensk kvinna saknades fortfarande på fredagskvällen efter att en ubåt sjunkit utanför Köpenhamn.

Nu misstänks hon ha dödats av ubåtsägaren. Han påstår att kvinnan släpptes av ubåten på torsdagskvällen – men polisen har inte hittat några spår efter henne.

Ubåten började plötsligt sjunka vid 11-tiden på fredagen dansk tid. Den danske uppfinnaren och ubåtsägaren beskrev själv att den sjönk på 30 sekunder.

Han tog sig i land vid Dragør hamn, räddad av en förbipasserande motorbåt. Där togs han emot av polisen och sattes i en polisbil, men uppgavs då inte vara misstänkt för brott.

– Vi kan bara konstatera att när han kommer in till land säger han att hon inte är ombord. Han sade att journalisten släpptes av i land i Köpenhamn i går, sade Anders Damgaard, presstalesperson på danska försvaret, till nyhetsbyrån TT.

Men den svenska kvinnan gick inte att nå på telefon, sms eller något annat sätt. På kvällen uppgav Köpenhamnspolisen att mannen är misstänkt för dråp alternativt mord.

Nekar till brott

Man vet ännu inte om hon finns i ubåten, som på sju meters djup ligger i Køgebukten. Dykare dök vid platsen under dagen men har inte kunnat gå in i vraket eftersom det inte ligger stabilt.

Antingen ska ubåten stabiliseras eller så ska den bärgas och bogseras i hamn, vilket kommer att ske under lördagen, enligt Köpenhamnspolisen.

Mannen, som är anhållen, nekar till anklagelserna och hävdar fortfarande att han släppte av kvinnan vid 22.30-tiden på torsdagen nära spetsen på Refshaleøen i Köpenhamn. En bild som danska Ekstrabladet har tagit del av visar ubåten i hamnen vid 19.30-tiden. Ett vittne berättar om en kvinna som stod i tornet med en röd jacka.

Beslut om häktning

Under lördagen ska mannen förhöras och beslut fattas om han ska häktas.

Den försvunna kvinnan är efterlyst av svensk polis, som också försökt nå henne via telefon och sms. Utöver det pågår inget aktivt sökarbete i Sverige.

– Det som har kunnat göras har redan gjorts. Vill dansk polis ha bistånd med något så hjälper vi såklart till, säger Calle Persson, svenska polisens presstalesperson i region Syd.

Dykare undersökte

Ubåten anmäldes saknad natten mot fredagen. UC3 Nautilus är nästan 18 meter lång, väger 40 ton och söktes av det danska försvaret. Två räddningshelikoptrar och tre fartyg ingick i sökinsatsen i Öresund och använde sig av sonar.

Till slut siktades ubåten vid Køgebukten från en av försvarets utkiksposter på land. Ungefär en halvtimme senare var ubåtens ägare välbehållen på land.

När danska TV2 mötte mannen i hamnen berättade han om ett ventilfel på en ballasttank, och att situationen plötsligt blev allvarlig när han skulle försöka reparera den.

– Och då tog det ungefär 30 sekunder för Nautilus att sjunka, säger han till tv-kanalen.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan