Under lördagsmorgonen kunde förbipasserande se en skarv upphängd i en vägskylt på Strandvägen. De som hängt upp fågeln har lämnat ett budskap efter sig. På en lapp nedanför fågeln står det "Vi tar di!"

En polispatrull har varit till platsen och tagit ner fågeln från skylten. Fågeln är tillsvidare i polisens förvar för eventuella fortsatta undersökningar. Polisen utreder ärendet som naturskyddsbrott. Skarven är fridlyst och det finns skäl att misstänka att fågeln är fångad och avlivad av en människa, uppger polisen.

Enligt naturskyddslagen är det även förbjudet att omhänderta ett fridlyst djur som påträffas avlidet.

Tidigare i augusti hängdes en skjuten skarv upp i en vägskylt på väg till Nämpnäs. Även för detta fall har en brottsanmälan registrerats för naturskyddsbrott.

Det finns tusentals skarvar i Sydösterbotten och fågeln väcker starka känslor. Den anklagas bland annat för att minska fiskebestånden och utgöra ett hot mot utrotningshotade och sällsynta fiskarter.

Värdet på en storskarv är enligt Miljöministeriets förordning 235 euro. Riktvärdena används för att hjälpa domstolarna när det gäller att fastställa ersättningar till staten vid naturskyddsbrott och -förseelser.