Det är till största delen skador på jordbruket som ersätts då NTM-centralen betalar ut bidrag för de skador som fridlysta djur orsakar. Av den summan – cirka 436 000 euro – är fyra femtedelar bidrag för skador som kajor och vitkindade gäss orsakat.

Bland de regioner där de största beloppen utbetalades finns de områden som omfattas av NTM-centralen i Södra Österbotten, alltså kommunerna inåt landet från österbottniska kusten.

Under fjolåret sjönk det totala bidragsbeloppet med 12 procent jämfört med året före. Antalet ansökningar (140 stycken) minskade med 23 procent.

– Det går trots allt inte att dra slutsatsen att själva skadorna skulle ha minskat på längre sikt. Den årliga variationen påverkas bland annat av väderleksförhållandena, de enskilda skadornas omfattning och läge samt jordbrukarnas egen aktivitet när det gäller att ansöka om bidrag, säger Hanne Lohilahti, specialsakkunnig vid miljöministeriet i ett pressmeddelande.

Så här går ansökan till

  • För skador som orsakats 2017 ska ansökan lämnas in till den regionala NTM-centralen före utgången av mars 2018.
  • Bidrag kan beviljas för skador som orsakats jordbruket, skogsbruket eller fiskerinäringen samt för skador på byggnader.
  • Av ansökan ska framgå vilken art som har orsakat skadan, när och var skadan har uppkommit, skadans natur och omfattning samt kvitton över de materialkostnader som uppkommit när skadan åtgärdats.
  • När det gäller skador på odlingar bör det läggas fram en bedömning av landsbygdssekreteraren beträffande skadornas omfattning (areal, antal ensilagebalar mm.) och skadans natur (vilken art som orsakat skadan). Bedömningen bör basera sig på att skadan fastställs vid rätt tidpunkt och på platsen i fråga.
  • I fråga om skador på byggnader bör på motsvarande sätt ett utlåtande av byggnadsinspektören läggas fram.
  • Som annan grund för fastställande av skadan kan t.ex. läggas fram naturvetenskapliga centralmuseets utlåtande till en fiskodling om antalet fiskgjusar som orsakat skada.
  • Skador på jordbruket beräknas på basis av landsbygdsverkets bestämmelser om priser per enhet och normskördar för växtarter i överensstämmelse med 10 § 3 mom. i viltskadelagen (105/2009).
  • Kostnader för myndighetsbedömningar kan inkluderas i ansökan om bidrag.
  • Källa: Miljöministeriet