EU:s kommissionär med ansvar för säkerhetsfrågor aktar sig för att ta ställning till medlemsländers interna debatter, men uppger sig på europeisk nivå kommentera de krav på gränskontroller som rests också i Finland. Sannfinländarnas presidentkandidat Laura Huhtasaari krävde redan för en tid sedan att gränskontrollerna återinförs, eftersom EU:s yttre gräns enligt henne läcker så svårt.

– Jag har i flera sammanhang sagt att svaret inte är att stänga gränserna vad gäller säkerhet, säger King.

EU har redan skärpt bevakningen av sina yttre gränser, och enligt King vet vi mera om människorna som tar sig över dem. Alla som anländer kontrolleras i Schengen-databasen.

Ytterligare två reformer för att skärpa bevakningen av inresande är under beredning. Från och med 2020-talets början kommer en tredjelandsmedborgare att registreras i en in- och utresedatabas varje gång personen tar sig över gränsen. Samtidigt tas fingeravtryck och foto på ansiktet.

King hoppas att EU-länderna ska nå samförstånd om ETIAS-systemet, i vilket medborgare i tredjeländer med visumfrihet skulle registrera sig på förhand.

Det finns inga gränskontroller mellan Schengen-länderna. På grund av flyktingkrisen har en del av länderna dock bett kommissionen om tillstånd att införa tillfälliga kontroller. Tyskland, Österriket, Danmark, Norge och Sverige har fått lov till inre gränskontroller som gäller till den 11 november. Frankrike utför gränskontroller till åtminstone slutet av oktober på grund av terrorism.